NIEUW – Orelia-familie Van den Brande incasseert 56 miljoen euro minwaarden op verkoop diversificatie holding

Lode Van Den Brande enkele jaren terug bij de aanplanting van zijn wijngaard in Boechout. (Foto: Belga Images)

De Kempense familie Van den Brande heeft een minwaarde geboekt van 56,5 miljoen euro op haar diversificatie activiteiten in de holding Beukenwoud. Die holding omvat in hoofdzaak de Zwitserse domotica specialisten Aizo en eSmart en de producent van pickles Sourz International. In de nu pas gepubliceerde jaarrekening over 2023 van de centrale holding Palmyra Brands staat vermeld dat Beukenwoud vorig jaar is verkocht en dat de minwaarde van 56 miljoen aansluit bij de vermoedelijke opbrengst van de verkoop. In 2022 boekte de familie al via een kapitaalverlaging een verlies weg bij Beukenwoud van 48 miljoen euro. De familie Van den Brande incasseerde nog eerder een forse meerwaarde bij de verkoop van de rusthuizengroep Armonea. Nu is ze nog eigenaar van de rusthuizengroep Orelia, goed voor een kleine 20 oudere rusthuizen. Die was in 2023 goed voor een vermogen van 47 miljoen euro en een winst van 10 miljoen euro.

Beukenhout overkoepelt de diversificatiebedrijven waarin de Kempense familie Van Den Brande heeft geïnvesteerd. Het gaat dan onder meer om de modegroep Les Hommes, de Zwitserse domotica specialist Aizo-eSmart en de producent van pickles Sourz International. De vier genoemde bedrijven kijken allen aan tegen verliescijfers. Les Hommes werd eerder al verkocht. Over 2023 kijkt Sourz International aan tegen een negatief eigen vermogen van 5 miljoen euro en eSmart van 23 miljoen euro negatief eigen vermogen. Voor Aizo bedraagt het negatief eigen vermogen 9,9 miljoen euro. De Zwitserse Aizo groep ontstond uit de fusie van de bedrijven One Smart Control en Digital Strom. Beiden zijn specialisten inzake smart technologie en domotica.



Eerder verkocht de familie Van Den Brande, zijnde de broers Jan, Lode, Peter en Dirk, hun aandeel van 50 % in de rusthuizengroep Armonea, marktleider in België, goed voor een meerwaarde van 65 miljoen euro. Met Orelio zijn ze nu nog onafhankelijk actief in dezelfde sector. Meerwaarden van die activiteit werden geïnvesteerd in verschillende bedrijven die werden gegroepeerd in de holding Beukenhout, een volle dochter van Palmyra Brands. De holding zou ondertussen zijn verkocht aan een Chinese investeerder. De nu stop gezette diversificatie van de familie Van Den Brande was geen echte goudmijn. “Je moet tegen een stootje kunnen als je ondernemer wilt zijn in Vlaanderen. Ik weet wat op mijn persoonlijke bankrekening staat en dat is bijzonder weinig. Wij zijn een investeringsfamilie, altijd geweest. Ik herhaal dat wij altijd al het geld dat wij verdiend hebben, opnieuw hebben geïnvesteerd, iets wat heel veel Vlaamse families en ondernemers doen.” zo zei de 57-jarige Lode Van Den Brande daarover eerder in Trends. Als jongste van de familie is hij CEO van de groep. Zes jaar geleden investeerde hij zelf privé samen met enkele vrienden in Oud Conynsbergh, een wijndomein van 8 hectare in Boechout. Zijn ambitie: bewijzen dat het mogelijk is in de rand van Antwerpen kwaliteitsvolle wijn te maken.