NIEUW – Overgenomen Univercells Technologies boekt 34,8 miljoen euro overgedragen verlies weg

Scale-X, de bioreactor die werd ontworpen door Univercells.

Het biotech bedrijf Univercells Technologies heeft een overgedragen verlies van 34,8 miljoen euro weggewerkt via een afname van de rekening uitgiftepremies. Daarna werd het kapitaal opgetrokken met 11 miljoen euro. Het bedrijf is een spinoff van het gelijknamige Univercells en legt zich toe op gentherapie. In de zomer van vorig jaar werd het bedrijf overgekocht door de Amerikaanse beursgenoteerde gigant Donaldson. Die gaat het bedrijf integreren in zijn biotech divisie. Donaldson legde 136 miljoen euro op tafel als overnamebedrag. Aandeelhouders van het moederbedrijf Univercells zijn onder meer de Amerikanen Bill Gates en Georges Soros. Ze zijn in het gezelschap van onder meer Guido Vanherpe, eigenaar van de bakkerijgroep La Lorraine en Koramic eigenaar Christian Dumolin.

Univercells werd 11 jaar terug opgestart door Hugues Bultot en de ingenieur José Castillo. Hun ambitie was de productie van vaccins met een nieuwe technologie een stuk goedkoper te maken. Het hele productieproces van de vaccins past dan in een beperkte container. De basisinvestering in apparatuur bedraagt dan 10 procent van wat nodig is voor een klassieke vaccinfabriek. Het concept liep in het oog van de Bill & Melinda Gates Foundation. Bill Gates werkt al langer aan de verspreiding van poliovaccins. Hij pompte verschillende tientallen miljoenen in het bedrijf en volgt het persoonlijk op. Het Waalse bedrijf doet onder meer onderzoek naar vaccins tegen mazelen, rodehond, hondsdolheid en Covid-19.Univercells Technologies werd in 2020 afgesplitst en trok de Amerikaanse investeringsreus KKR aan als financier. Die investeerde 50 miljoen euro in het bedrijf dat zich ging toeleggen op gentherapie. Bij gentherapie wordt een gen in lichaamscellen ingebracht om een defect of ontbrekend gen te vervangen. Om dat te doen zijn virussen nodig als drager. Die virussen moeten daarbij eerst onschadelijk worden gemaakt. Dat is precies wat Univercells doet en waar zijn ex-dochter gebruik van maakt. Univercells Technologies werkt daarbij samen met partners aan de ontwikkeling van om en bij 15 projecten in klinische ontwikkeling.

Univercells is zelf nu nog actief met haar dochterbedrijf Quantoom Biosciences dat een technologisch platform ontwikkelt voor voor onderzoek naar en de productie van vaccins en geneesmiddelen die gebaseerd zijn op messenger-RNA. Daarnaast behoudt Univercells ook de activiteiten van Exothera, dat twee jaar terug nabij Charleroi een nieuwe productiesite van 3.000 m² opende. Het maakt daarbij gebruik van de apparatuur van Univercells Technologies om als contractproducent in opdracht van farmabedrijven vaccins en virussen voor cel- en gentherapieën aan te maken.