NIEUW – Penne International gewaardeerd op 24,4 miljoen euro bij intrede van Indufin

(Foto: Penne)

De Aalsterse componentenproducent Penne werd drie generaties terug opgericht door de gelijknamige familie als een fabrikant van kinderwiegjes maar groeide uit tot een producent van geïnjecteerde metaal- en kunststofonderdelen voor onder meer de auto-industrie. In 2007 werd de bank BNP Paribas Fortis mee aandeelhouder van het bedrijf. Nu stapt de investeringsgroep Indufin in het kapitaal van Penne. Het bedrijf krijgt daarbij een waardering mee van 24,4 miljoen euro. Indufin is in handen van de familie Van Waeyenberge. Via een injectie van 8,54 miljoen euro verwerft die 35 % van het bedrijf. BNP Paribas Fortis voert dezelfde operatie uit en komt eveneens op 35 % uit. De broers Jan en Frans Penne controleren 30 % van Penne dat nu is ingebracht in de holding Penne Enterprises. Elke aandeelhouder krijgt één bestuurder in de nieuwe holding.

Penne is een maakbedrijf en produceert metaal- en kunststofonderdelen zoals ruitenwissers, onderdelen voor airconditioningsystemen en bumpers bestemd voor de auto-industrie. Het bedrijf staat voor een omzet van 36 miljoen euro en een cash flow van 6 miljoen euro. Frans Penne is CEO van het familiebedrijf. Voor de investeringstak van BNP Paribas Fortis is Penne het laatste bedrijf waarin het een meerderheid aanhield. De voorbije jaren bouwde de bank al haar meerderheidsparticipaties af.



Titia Van Waeyenberge is bestuurder bij de bank BNP Paribas Fortis en is ook voorzitter van De Eik, de investeringsmaatschappij van haar familie. De Eik is de hoofdaandeelhouder van Indufin. Penne is de vijfde participatie van Indufin dat nu al investeerde in Yontec, specialist in technisch onderhoud, het communicatiebureau Springbok en de verdeler van tuingereedschap en doe-het-zelfmateriaal Varo. Eerder dit jaar verkocht Indufin haar participatie in de IT-dienstengroep Cheops aan de Franse investeringsgroep Chequers.