NIEUW – Peter Harf en de Belgische jumping verankering

Peter Harf met zijn dochter Katharina op het gala van hun DKMS stichting in 2021. (Foto: DKMS)

De 75-jarige topmanager Peter Harf heeft de private stichting LJPH Horses opgericht met zetel in de Brusselse Louisalaan. Hij deed dat samen met Géraldine Paillat-Patte. De stichting heeft tot doel zich toe te leggen op alles wat met jumping heeft te maken, inclusief de organisatie van concours. De oprichting in Brussels is opmerkelijk. Harf is de vroegere voorzitter van de biergigant AB Inbev en een goede bekende van onder meer de grootste individuele AB Inbev aandeelhouder Alexandre Van Damme, die lange tijd op nummer één stond in onze ranglijst. Harf is daarnaast een vertrouwensfiguur van de Duitse familie Reimann, één van de meest vermogende families in Duitsland. Géraldine Paillat is in Parijs eigenaar van een vintage store in luxe producten. Haar dochter Jude is een actieve amazone. Ook Alexandre Van Damme heeft een dochter die met springpaarden rijdt.

Peter Harf woont onder meer in Milaan en New York. Hij was lang de sterke man van JAB, de investeringsholding van de familie Reimann die onder meer actief was in de koffiesector en ook Douwe Egberts controleerde. Alexandre Van Damme was destijds één van de investeerders in JAB. Harf maakte van de familie Reimann miljardairs door de groep Reckitt Benckiser uit te bouwen tot een wereldgroep. De Duitse Reimann holding JAB controleert ook de parfumproducent Coty. Wanneer die enkele jaren terug aankeek tegen een verlies van 3 miljard euro werd Harf teruggeroepen om de zaken recht te zetten. Op datzelfde moment werd ook Olivier Goudet CEO van JAB. Die laatste nam daarvoor ontslag als voorzitter van AB Inbev.Coty bezit onder meer de merken Alexander McQueen, Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chloé, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Kylie Skin, Marc Jacobs, Miu Miu en Tiffany & Co“I put my money where my mouth is.” zei Harf nogal ludiek in 2020 waarop hij zelf voor 150 miljoen dollar Coty-aandelen kocht. De koers van Coty steeg daarna van 3,3 dollar eind 2020 tot 8,5 dollar nu.

Peter Harf richtte in 2004 samen met zijn dochter Katharina de stichting DKMS op. Die zet zich in om via het vinden van bloeddonoren leukemie patiënten te helpen. Voor Katharina Harf is de motivatie om het leven van bloedkankerpatiënten te veranderen een persoonlijke inzet geweest. Op 14-jarige leeftijd zag ze haar moeder en echtgenote van Peter Harf vechten en uiteindelijk overlijden aan leukemie. Door onder meer het creatieve gebruik van innovatieve, multi-platform marketingcampagnes werd DKMS uitgebouwd tot een wereldwijd netwerk met meer dan één miljoen nieuwe potentiële stamceldonoren. Alexandre Van Dame was zelf lang bestuurder van DKMS.