NIEUW – Philippe Croonenberghs verankert digitale ambitie in Congo in persoonlijke stichting

Philippe Croonenberghs (Foto: Twitter)

De ondernemer Philippe Croonenberghs koestert met zijn beursgenoteerd bedrijf Texaf grote digitale ambities in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Silikin Village moet er een digitale hub worden van 15.000 m² die plaats biedt aan 1.600 studenten, start-ups en opleiders. Maar naast dit digitaal project richtte Croonenberghs samen met zijn gezin de private stichting ‘Bandeko Na Biso Ba Congolais’ op, wat zoveel wil zeggen als ‘Mijn Congolese broeders en zusters’. Croonenberghs gelooft in de Congolese jeugd en wil ook wat teruggeven aan Congo. “In tegenstelling tot Silikin Village, zal het gaan om kleinere projecten.” zo zegt hij aan onze redactie. Er lopen al enkele gesprekken met NGO’s maar concrete voorstellen zijn er nog niet. ‘Bandeko Na Biso Ba Congolais’ beschikt over een kapitaal van één miljoen euro.

In Kinshasa alleen al wonen er 9,8 miljoen Congolezen die jonger zijn dan 26 jaar. Doorgaans genieten die een slechte scholing. Wanneer ze echter een goede opleiding krijgen, vinden ze bijna allemaal binnen de zes maand werk in de reguliere economie.” zo zegt de hoofdaandeelhouder van Texaf aan onze redactie. “Dat vertelde ik ook aan koning Filip die hier op bezoek was.” Het bedrijf van Croonenberghs  investeerde al belangrijke bedragen in residentiële vastgoedprojecten in de Congolese hoofdstad. Maar met Silikin Village, dat wordt gebouwd op een oud fabrieksterrein van zusterbedrijf Cotex, heeft Texaf andere ambities.Met ‘Close the gap’ werd een project opgestart om de digitale kloof in Kinshasa te overbruggen. Close the gap is een internationale sociale onderneming die IT-apparatuur rehabiliteert voor projecten in opkomende landen. Zij heeft kantoren in België, Nederland en Kenia. Sinds 2021 heeft zij haar activiteiten in Zuid-Afrika opgestart. In een eerste fase zullen de twee bedrijven gezamenlijk in Silikin Village een distributie en reparatiecentrum opzetten voor computerapparatuur die door Close the gap is gerenoveerd. Daarmee moet moderne en betaalbare apparatuur worden geleverd aan de digitale spelers die Silikin Village wil ontvangen. Daarnaast wordt gewerkt aan een programma voor de uitwisseling van vaardigheden en aan de oprichting van een werkplaats voor het herstel van computerapparatuur. (Lees verder onder de foto)

Met ‘Open Access Data Centres’, een dochter van de WIOCC groep, werkt Texaf dan weer samen voor de uitbouw van datacenters in Congo. Het eerste datacenter moet in Silikin Village komen en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 operationeel zijn. Een datacenter is een cruciaal onderdeel van de internetinfrastructuur. Het host de gegevens en verbindt de netwerken die bedrijven en consumenten dagelijks gebruiken. Met zijn open structuur moet het klanten vinden bij zowel de industrie als de overheid in Congo.