NIEUW – Philippe de Moerloose repatrieert Congolese hotelholding uit Luxemburg

Het Pullman Kinshasa Grand Hotel in de Congolese hoofdstad

De Belgische ondernemer Philippe de Moerloose heeft zijn Luxemburgse holding African Equities overgebracht vanuit Luxemburg naar zijn thuisbasis in het Waals-Brabantse Waver. De Moerloose is traditioneel actief in de distributie van bouw- en landbouwmachines, industriële uitrusting, vrachtwagens en personenwagens, in Europa en Afrika. Maar met African Equities diversifieerde hij in Congolese hotels en de bouwsector. Belangrijkste activa van de holding zijn de Congolese hotels Grand Kavaria in Lubumbashi en vooral het Pullman Kinshasa Grand Hotel. Op dat laatste vastgoed boekte de holding wel in 2018 een minwaarde van 5 miljoen dollar. Het boekjaar van de holding eindigde daardoor met een verlies van 4,5 miljoen euro. African Equities beschikt nu over een vermogen van 57 miljoen euro.

Het Pullman Kinshasa Grand Hotel heropende in 2016 de deuren na een grondige renovatie. De exploitatie is in handen van de Franse Accor groep die daarvoor haar kwaliteitslabel Pullman gebruikt. Dezelfde groep exploiteert ook het Kavaria Hotel. Het hotel in de Congolese hoofdstad ligt centraal in het centrum van de stad en kijkt uit over de Congostroom. Het omvat meer dan 350 kamers en draagt een zeker symbolische waarde binnen de ontwikkeling van Congo en Kinshasa.



Naast de twee hotels omvat African Equities ook nog het Congolese bedrijf Dematco, gespecialiseerd in metaalbouw. Naast de Moerloose zelf zijn er nog twee bestuurders van African Equities: Philipe Falesse en Benoît Phillipart de Foy. De eerste vertegenwoordigt de Moerloose in Congo, de tweede is advocaat in Brussel gespecialiseerd in Afrikaans economisch en fiscaal recht.