Philippe de Moerloose [125]

Vermogen € 187 412 000
Gekend als SDA – SMT Holding – DEM Group - TMC
Activiteit Master dealership (distributie) van bouwmachines en wagens in Afrika, Benelux en het Verenigd Koninkrijk
Inplanting Kinshasa
Tendens Stijgend
Huidige positie 125


Philippe de Moerloose, een Belgische ondernemer die sinds zijn geboorte in Congo gevestigd is, bouwde over 25 jaar een bedrijvengroep uit met zijn holding SDA, die verankerd is in de distributie van bouw- en landbouwmachines, industriële uitrusting en vrachtwagens.

De onderneming werd gecreëerd in 1991 als een coöperatieve vennootschap actief in de in- en uitvoer van automobiel wisselstukken en voertuigen tussen België en Afrika. Waar Philippe de Moerloose met zijn SDA Holding in 2015 nog voor 100 % van zijn omzet afhankelijk was van Afrika, is dit aandeel vijf jaar later teruggebracht naar 20%.

De verkoop en distributie van personenwagens in Afrika stootte de Moerloose in 2017 af naar zijn Frans-Marokaanse partner Optorg. Met de opbrengst van die verkoop nam hij de verdeling over van zware Volvo werkvoertuigen in Groot-Britannië. Die activiteit is nu goed voor 40 % van de hele omzet van de groep. In Nederland nam de Moerloose de groep Kuiken over en verankerde daarmee zijn Volvo-netwerk. De Benelux staat nu voor 26 % van de omzet. Afrika is daardoor teruggevallen op 20 %. De verdeling van landbouwvoertuigen en werktuigen van onder meer de merken John Deere en Hitachi is goed voor 13 % waarvan ook een belangrijk deel in Afrika wordt gerealiseerd.

De Moerloose stroomlijnt ook zijn juridische structuur. Zijn Luxemburgse holding African Equities werd naar België gerepatrieerd. Met African Equities diversifieerde hij in Congolese hotels en de bouwsector. Belangrijkste activa van de holding zijn de Congolese hotels Grand Kavaria in Lubumbashi en vooral het Pullman Kinshasa Grand Hotel. Nog in 2019 werden de Mauritaanse vennootschappen onder de Luxemburgse holding SDAI vereffend waarna de holding zelf fusioneerde met het moederbedrijf. De activiteit in Rwanda en Burundi werden stopgezet. Met SDA Holding presenteert de Moerloose een jaarverslag waarmee hij zo naar de beurs kan trekken.