NIEUW – Pikaway: de intelligente GPS van D’Ieteren

De groep D’Ieteren, invoerder van onder meer Audi en Volkswagen en in handen van de gelijknamige familie, werkt aan de lancering van een eigen GPS systeem. Dat systeem kreeg de naam Pikaway mee en combineert alle mogelijke vervoersmodi van personenwagens over taxi’s tot openbaar vervoer. Het combineert ook een reservatie- en betalingssysteem. Pikaway wordt ontwikkeld door Lab Box, een start up incubator waarmee D’Ieteren wil inspelen op nieuwe mobiliteitsuitdagingen. Eerder al lanceerde Lab Box het systeem van auto- en scooterdelen Poppy. Van Pikaway loopt een kleinschalig proefproject in Antwerpen. Volgend jaar moet het systeem nationaal gelanceerd worden.



Pikaway is een zogenaamde MaaS-applicatie (Mobility as a Service). De GPS van D’Ieteren is een combinatie van een routeplanner en betalings- en reservatiemogelijkheden op één platform. Door de integratie van de verschillende mobiliteitsleveranciers (NMBS, De Lijn, Poppy, taxibedrijven, Velo, etc) kan de gebruiker kiezen uit een waaier aan transportmiddelen. De applicatie toont ook een schatting van de timing en het budget. Op die manier kunnen de gebruikers hun traject plannen en volgen naargelang hun persoonlijke voorkeur. Pikaway zal naar verwacht tegen begin januari 2019 toegankelijk zijn voor het grote publiek. Bedoeling is dat de naam Pikaway makkelijk uitspreekbaar is in alle talen.

Lab Box investeerde nu al in de deelscooters en -wagens van Poppy, in de deelfietsen van E-Bike en in de app Kowo, bedoeld voor carpooling op het werk.