NIEUW – Rijke Chinees bouwt luxe duiventil in Kapellen

Belgische media schrijven met een zekere nostalgie over de duiven die voor meer dan één miljoen euro worden verkocht aan Chinezen. Maar achter die handel gaat een circuit schuil van verschillende tientallen miljoenen. Veel Chinezen zijn daarbij niet te zien. De meeste verlaten hun land niet en werken met stromannen. Iets anders is het met een villa annex landgoed in Kapellen. Die site van 5 hectare is opgekocht door een Chinese investeerder voor om en bij 20 miljoen euro en dat via Ignace Meuwissen, de makelaar die doorgaans werkt met Russische oligarchen maar nu ook zijn aandacht verlegt naar Azië. De Chinese koper gaat op het domein in Kapellen alvast een luxe duiventil bouwen. Wellicht worden in België aangekochte duiven daarna vanuit Kapellen terug verkocht.Dat België op de kaart staat voor de duivensport in Azië, mag duidelijk zijn. De ware omvang van die duivenhandel is daarentegen nog niet helemaal duidelijk. We spreken dan niet meer over een soort geïsoleerde Chinese fanatiekeling die duiven koopt, maar van financiële groepen en Chinese netwerken die achter deze transacties schuil gaan. Volgens een ingewijde gaan de duiven na de aankoop in België opnieuw van de hand en dat voor bedragen waarvan in België niets geweten is. Zo zou de makelaar Ignace Meuwissen alvast goede contacten hebben met een Chinese groep investeerders die op vrij regelmatige basis in België voor hun hobby duiven komen shoppen. Om hun hobby te beschermen heeft die Chinese groep nu zijn oog laten vallen op een vastgoed in Kapellen op 5 hectare. (Lees verder onder de fotoserie)

De site in kwestie is eigendom van een industrieel en ligt in het midden van een natuurgebied. Het geheel werd 10 jaar terug volledig verbouwd. Het domein omvat 3 gebouwen, het hoofdgebouw heeft een oppervlakte van 500 , de andere twee gebouwen worden gebruikt voor kantoren en personeel. De aanleg van het tuinpark heeft 3 jaar werk gekost en gebeurde door de gerenommeerde tuinarchitect Wirtz. Precies die tuin, samen met de geboden privacy, gaf volgens onze bron de doorslag voor de aankoop door de Chinese koper. (Lees verder onder de foto)

De ontwerp tekeningen van de duiventil.

De nieuwe eigenaar liet alvast plannen uittekenen om in de tuin een luxe duivenverblijf te bouwen. Naast een klassieke rechthoekige constructie spreekt vooral een soort paviljoen tot de verbeelding. Het moet de combinatie zijn van een klassieke Franse ‘pigeonnier’ en een Chinees paviljoen. Voor Meuwissen is deze verkoop het gevolg van zijn verlegde aandacht vanuit Rusland naar Azië. Zo werkte hij onder meer mee aan een TV mini serie over relocatie vanuit Azië naar Europa, meer bepaald België, Nederland en Zwitserland. Die serie zal worden uitgezonden in een aantal Aziatische landen waaronder Mongolië. Hieronder een teaser van de serie.