NIEUW – Rijkste Belg Alexandre Van Damme stroomlijnt AB Inbev participatie

Stroomlijning vennootschappen Alexandre Van Damme - 2019 - Patrinvest

Alexandre Van Damme, de nummer één op onze ranglijst van Rijkste Belgen, heeft het eigen vermogen van zijn Luxemburgse sleutelholding Patrinvest opgetrokken van 9,6 naar 12,5 miljard euro. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat Patrinvest zelf de participatie heeft overgenomen van 38 % die Alexandre Van Damme aanhoudt in de ook al Luxemburgse holding EPS. EPS is het vehikel waarmee de families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius samen bijna een kwart controleren van de biergigant AB Inbev. De hele operatie leverde Patrinvest vorig jaar een nettowinst op van 2,8 miljard euro.De hele aandelenherschikking rond Patrinvest is letterlijk en figuurlijk geen klein bier. Het AB Inbev aandeel op de beurs doet het de voorbije jaren niet bijzonder goed. Daarom boekte de Luxemburgse holding Legacy in 2018 een minwaarde van maar liefst 6 miljard euro op haar indirecte participatie in AB Inbev. Het is nu die participatie die Van Damme vanuit Legacy rechtstreeks onderbrengt bij Patrinvest. Legacy zelf wordt daarbij gedegradeerd van dochter tot kleindochter van Patrinvest. Bij de overname krijgt het pakket EPS-aandelen een waardering mee van 5,2 miljard euro.

De coronacrisis heeft het AB Inbev aandeel op de beurs teruggeduwd naar een niveau van 40 euro per aandeel. Daarmee verliest de biergigant alle opgebouwde waarde van de voorbije 11 jaar. In de lente van 2017 bereikte het aandeel een piek van 107 euro. Op 1 januari van dit jaar noteerde het 72 euro. De vraag is wanneer die beurskoers zich kan herstellen en hoe groot dat herstel kan zijn. In de commentaar bij de jaarrekening van Patrinvest luidt het dat het al dan niet blijvend karakter van deze baisse in de onzekere markten niet is te voorspellen.

AB Inbev heeft zijn hoofdzetel in Leuven. De portefeuille van de multinational omvat ruim 500 biermerken waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden en Leffe. Het bedrijf telt 170.000 medewerkers in bijna 50 landen wereldwijd. In 2019 bedroeg de groepsomzet 52 miljard dollar, goed voor een winst van 7 miljard dollar.