NIEUW – Sebastian Lombardo parkeert 265 miljoen Valtech meerwaarde in Brussel (en Luxemburg)

Sebastian Lombardo. (Foto: LinkedIn)

Het was een opmerkelijk financieel verhaal in 2021. De investeringsgroep BC Partners betaalde 1,2 miljard euro voor de overname van het Franse digitale marketingbureau Valtech. Een belangrijk deel van dat overnamebedrag kwam terecht bij Verlinvest, de investeringsvennootschap van de AB Inbev aandeelhouder de familie de Spoelberch. Minder werd gezegd en geschreven over Sebastian Lombardo, de man die 11 jaar lang CEO was van Valtech en het bedrijf uitbouwde tot een succesverhaal. Blijkt dat hij 265 miljoen euro meerwaarde incasseerde op zijn 33% in Valtech. Dat geld is nu geparkeerd in de Brusselse vennootschap A3 Investments, zelf een dochter van de Luxemburgse Dominus Holdings. Verlinvest van zijn kant boekte een meerwaarde van meer dan 500 miljoen euro op Valtech.

Het verhaal van Valtech start in 2009. In dat jaar lanceert Verlinvest, de investeringsholding van de families de Spoelberch en toen ook nog de Mévius, een vijandig bod op het Franse IT-bedrijf Valtech. Valtech noteert op de Parijse beurs en heeft een beurskapitalisatie van 36 miljoen euro. De machtsgreep van Verlinvest loopt via de holding SiegCo. De Belgen bezitten daar de helft van. De rest van het kapitaal van SiegCo is in handen van Sebastian Lombardo (33,33%) en Laurent Schwarz (16,67%). Lombardo wordt daarbij omschreven als “een Belgische investeerder”.Na enig tegenkanting lukt het bod van Siegco en komt Valtech in Belgische handen. Lombardo zal zich ontpoppen tot een dynamische CEO die het bedrijf uitbouwt tot een digitale marketingmachine die multinationals bijstaat in hun strategie. Het gaat dan onder meer om bedrijven zoals L’Oréal, Levi’s, easyJet, Lufthansa, Volkswagen, Toyota en BMW. Voor Toyota bijvoorbeeld zet Valtech een volledig digitaal verkoopsysteem op poten, van keuze tussen opties en samenstelling van de wagen tot betaling. Alles gebeurt digitaal. Enkel de aflevering van de wagen is fysiek. Het dealernet van Toyota wordt daarbij afgebouwd.

De nu 51-jarige Lombardo, geboren in Argentinië, resideert officieel in Costa Rica. In België controleert zijn holding A3 Investements de vennootschap Cosmoledo die de participatie in Valtech aanhield. A3 Investements is zelf een dochter van de Luxemburgse Dominus Holdings. Die laatste is nu de “family office” van Lombardo. De man investeerde ondertussen opnieuw een deel van zijn vermogen in Smart Immune, een biotech start-up die zich toelegt op kankerbestrijding. Hij is ook bestuurder geworden van DKMS, een stichting die zich toelegt op het vinden van bloeddonoren om leukemie patiënten te helpen. DKMS werd opgericht door de nu 76-jarige Peter Harf, de man die ooit nog voorzitter was van AB Inbev en zo de cirkel terug sluit met de familie de Spoelberch. Ook Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev, steunde DKMS.

De derde speler in Valtech is Laurent Schwarz, een Franse 65-jarige IT specialist die 16 % controleerde van Siegco. Hij bouwde in België een vermogen op van 116 miljoen euro dat hij onderbracht in de holding die hij terecht ‘LuckyWay’ noemde.