NIEUW – Selfmade ondernemer Vic Swerts wordt met superdividend van 40 miljoen de 45ste miljardair

 

Vic Swerts (Foto: Belga Images)

De 84-jarige Kempense ondernemer Vic Swerts keert met zijn groep Soudal over vorig jaar een bruto dividend uit van 40 miljoen euro voor hemzelf en zijn familie. Soudal boekte vorig jaar een recordomzet van 1,253 miljard euro tegenover 1,23 miljard het jaar daarvoor. De operationele cash flow liep op tot 125 miljoen euro tegenover 85 jaar daarvoor terwijl de nettowinst steeg van 34 naar 50 miljoen euro. De selfmade ondernemer Swerts bouwde de siliconenproducent Soudal uit tot een multinational. Pas in 2020 keerde Swerts zijn eerste dividend uit. De voorbije vier jaar bedraagt dat gecumuleerd dividend nu 110 miljoen euro. Een herberekening brengt het vermogen van Vic Swerts op 1,060 miljard euro. Dat brengt het aantal Belgische miljardairs in onze ranglijst op 45.



Eind vorig jaar was groep Soudal actief in 140 landen met 78 filialen wereldwijd en 27 productievestigingen. Swerts stelde zichzelf tot doel jaarlijks zijn omzet met 10 % op te trekken. Om te realsieren moet er worden geïnvesteerd in capaciteit. Dat gebeurde onder meer in Nieuw-Zeeland met de bouw van een nieuw distributiecentrum en met bouwprojecten in China, Duitsland en Slovenië. In de Belgische thuisbasis Turnhout wordt dan weer gewerkt aan de bouw van een hypermoderne en volautomatische productiesite voor voegmastieken. Dit jaar moet de site operationeel zijn.

De omzet wordt ook opgetrokken via overnames. In Frankrijk werd het bedrijf Tramico overgenomen, de Franse marktleider in gecomprimeerde schuimtapes. En nog dit jaar werd in Italië Durante Adesivi overgenomen, een fabrikant van industriële lijmen.

U leest hier het volledige verhaal van miljardair Vic Swerts.