NIEUW – Steve Rousseau werkt aan de juridische stroomlijning van verkoop ‘World of Talents’

Steve Rousseau (Foto: RV)

De West-Vlaamse 51-jarige ondernemer Steve Rousseau is de enige bestuurder geworden van de nieuw opgerichte Stichting Administratiekantoor Pool BE. Die nieuwe structuur kadert in de verkoop door Rousseau en Filiep Balcaen van het bedrijf ‘World of Talents’ aan de internationale investeerder CVC. In april van dit jaar werd bekend dat de durfkapitalist CVC, in België vertegenwoordigd door Steven Buyse, de meerderheid opkocht van de aandelen van ‘World of Talents’ dat is gespecialiseerd in het invullen van knelpuntberoepen. CVC kocht de aandelen over van de miljardair Filiep Balcaen en van Steve Rousseau, oprichter van het interimbedrijf en ook gekend als halfbroer van de veel besproken socialistische politicus Conner Rousseau. Het overgenomen bedrijf zou daarbij een waardering meekrijgen van boven de 500 miljoen euro. Rousseau is daarmee toe aan zijn derde externe financier en zou nog net geen 20 % van het bedrijf controleren, goed voor potentieel 100 miljoen euro.

World of Talents is gespecialiseerd in het rekruteren van personeel in sectoren met veel knelpuntberoepen. Het gaat dan om technische profielen waarbij IT’ers maar ook om verpleegkundigen. World of Talents neemt de meesten van hen zelf in dienst om ze daarna te detacheren of verhuren aan hun klanten. De betrokkenen staan daarmee op de payroll van World of Talents waardoor dat laatstgenoemde bedrijf dus geen klassiek interimkantoor is maar eerder een leverancier van diensten.De West-Vlaming Steve Rousseau was 4 jaar lang kantoordirecteur bij de bank ING vooraleer hij werknemer werd bij Inter Office Select, een selectiebureau voor commerciële profielen. In 2003 richtte de boekhouder samen met de latere Adecco-CEO Alain Dehaze Financial Forces op, een specialist in het aantrekken van financiële profielen. Vijf jaar later ging Rousseau van start met Sales Talents. Dat was meteen de eerste divisie van het latere House of Talents.

In 2019 stapte Filip Balcaen in het kapitaal van het dienstenbedrijf. Hij verwierf 30 % van de aandelen na een biedstrijd met onder meer House of HR, de hr-dienstengroep opgericht door Conny Vandendriessche en wijlen Philippe Cracco. Eerder had Rousseau al de durfkapitalist Sofindev aangetrokken maar die stapte opnieuw uit. Met Balcaen kocht Rousseau in 2021 in Nederland The Human Network, specialist in IT-profielen. Later kwamen daar nog in Nederland ook de financiële dienstverlener Pragmatics en de onderwijsspecialist EMC bij. In België kocht het bedrijf in 2019 Quintessence op(een specialist in evaluaties en ontwikkelingstrajecten, Human Supports Medical (verpleegkundige profielen) en Special Force Services (technische profielen). Vorig jaar werd dan in Duitsland EasyCare (verpleegkundig personeel) overgenomen. Met de verse middelen van CVC wil Rousseau die internationale groei versneld verderzetten en komen tot een omzet van 1 miljard euro. De Belgische CVC- topman Steven Buyse en Steve Rousseau zijn geen onbekend voor elkaar. Ze zijn beiden immers aandeelhouder van de basketbalploeg Kortrijk Spurs.

Steve Rousseau wordt in de brede media doorgaans voorgesteld als de halfbroer van Vooruit-kopstuk Conner Rousseau. Hun gemeenschappelijke vader was exploitant van een socialistisch vakantiepark in Nieuwpoort. “Mijn enige bijdrage aan het socialisme is dat 4.500 mensen te werk stel.” zo zegt Steve Rousseau dan die graag terugvalt op een anekdote uit zijn jeugd. “Eigenlijk wist ik al vanaf mijn twaalfde dat ik een entrepreneur zou worden. Zoals mijn oom Carlos Delrue toen ook de enige ondernemer in onze socialistische familie. Hij is letterlijk begonnen door één brandblusser op zijn fiets rond te dragen en is geëindigd met een landelijk bedrijf in brandblusapparaten. Zijn voorbeeld heeft me altijd geïnspireerd. Net als zijn Porsche, die hij al vrij vlug had. Telkens ik die auto zag als klein manneke, begonnen mijn ogen te blinken. Ik kom uit een gezin waar we het financieel niet breed hadden. Zo kreeg ik op mijn twaalfde een winterjas van ‘Bollie en Billie’, waarbij de mouwen 30 cm voorbij mijn handen reikten. Op mijn zestiende had ik nog altijd dezelfde jas, met de mouwen intussen tot aan mijn ellebogen. Toen heb ik gezworen dat ik het financieel later anders voor mijn eigen kinderen wilde aanpakken. Pas op: ik heb niets te kort gehad in mijn jeugd, maar voor mij betekende die jas wel een trigger in mijn leven.”