NIEUW – Superchef Alain Ducasse moet kapitaal verhogen na verliesjaar 2023

Alain Ducasse (Foto: RV)

De 68-jarige Franse chef kok Alain Ducasse heeft het kapitaal van zijn Belgische holding Ducasse Developpement opgetrokken met 4,8 miljoen euro. Dat was nodig nadat de groep vorig jaar een verlies incasseerde van 6,8 miljoen euro en het eigen vermogen zag omslaan naar een negatief saldo van 3,9 miljoen euro. Ducasse is met 21 Michelin sterren de meest gelauwerde chef kok ter wereld. Hij controleert wereldwijd 39 restaurants. Zelf verhuisde hij in 2008 vanuit Frankrijk naar Monaco. Zijn activiteiten en investeringen bracht hij onder in de Belgische holding Ducasse Developpement. Dat leidde in Frankrijk tot de nodige kritische analyses. Vorig jaar stootte hij een aantal activiteiten af die niet rechtstreeks te maken hadden met zijn core business, zijnde restaurants en chocolade.

Ducasse Developpement zag zijn omzet vorig jaar terugvallen tot 73 miljoen euro tegenover 100 miljoen het jaar daarvoor. Het bedrijf zelf verklaart die terugval door het feit dat haar participatie in de dienstengroep Majorian werd afgestoten. Majorain verleent diverse diensten aan hotels en restaurants waaronder het gebruik van een globaal aankoopplatform om de aankoopprijzen van goederen te drukken. Ook de restaurants Champeaux en Spoon werden afgestoten. Tegelijk toont de jaarrekening van Ducasse Developpement een stijging van de schulden van 67 naar 79 miljoen euro waaronder een stijging van obligatieleningen van 15 naar 24,9 miljoen euro. De bankkredieten stijgen van 6,7 naar 18 miljoen euro. De groep ziet zijn winst van 5,2 miljoen euro in 2022 omslaan naar een verlies van 6,8 miljoen euro in 2023. Dat wordt mee verklaard door het oplopen van de afschrijvingen van 2,6 naar 6 miljoen euro. 670 werknemers staan voor een loonmassa van 32 miljoen euro.



Ducasse Developpement haalt 64 % van zijn inkomsten uit restaurant gebonden activiteiten. Daarnaast is het bedrijf sedert 2013 actief in de chocoladesector. In 2021 werd gestart met de verkoop van chocolade ijs en nog eens twee jaar later met de verkoop van koekjes. Het bedrijf wijst er op dat het merk ‘Ducasse’ in 2017 werd gewaardeerd op 35 miljoen euro waarde terwijl die in de jaarrekening voor 1 euro is opgenomen. De oorlogen in Oekraïne en Israël drukken dan weer op het toerisme in Frankrijk terwijl daartegenover de Olympische Spelen staan in Parijs dit jaar.