NIEUW – Superdividend van 10 miljoen euro voor Dominique Valcke

Dominique Valcke (Foto: Belga Images)

De 49-jarige Dominique Valcke keert zijn familie een bruto dividend uit van 10 miljoen euro. Hij doet dat via het bouwbedrijf Stadsbader uit Harelbeke. Valcke kocht dat bedrijf in 2018 over van zijn stiefvader, de nu 73-jarige Désirée Stadsbader. Zijn bedrijf is één van de belangrijkste uitvoerders van de Oosterweel werken in Antwerpen. Hij neemt er alle wegenwerken voor zijn rekening. Wegen zijn altijd een groeipad geweest voor de familie.

Vader Désirée Stadsbader senior startte in 1946 als leverancier van bouwmaterialen. Hij kon daarna als wegenbouwer zijn bedrijf koppelen aan de aanleg van de snelwegen E17 en E40. Wanneer er eind jaren 70 een einde kwam aan die hoogconjunctuur in België, ging hij zoeken naar buitenlandse opdrachten. Via handelsmissies kwam hij in Saoedi-Arabië terecht, waar belangrijke opdrachten werden binnengehaald waaronder de bouw van de militaire luchthaven van Dharaan en de aanleg van de ring rond de hoofdstad Riyad. Met de eerste Golfoorlog kwam een einde aan ook die opdrachten.Vader Désirée sr overleed in 2007 nadat hij zijn bedrijf had verdeeld over zijn vijf kinderen. Désirée jr. ging verder met de wegenbouwactiviteiten van Stadsbader. Zijn broer Jean-Pierre werd actief in openbare werken met de firma TRBA, een andere broer Jacques ontwikkelde de bouwmaterialengroep Cantillana en de twee zussen legden zich toe op vastgoed- en projectontwikkeling. Dominique Valcke is de zoon van de tweede echtgenote van Désirée Stadsbader jr. Die heeft nog twee andere kinderen uit zijn eerste huwelijk, maar die zijn niet actief in de zaak. Stadsbader zelf renteniert momenteel in Portugal.

De coronacrisis groeide in 2020 uit tot de zwaarste klap in de geschiedenis van het bouwbedrijf. Alle werven werden tijdelijk stilgelegd. Zo goed als alle 1.200 werknemers waren tijdelijk technisch werkloos. Ook de werken aan de Oosterweelverbinding werden tijdelijk stilgelegd. Die periode lijkt nu definitief voorbij te zijn. Het uitgekeerde dividend mag daar een bewijs van zijn.