NIEUW – Superdividend van 17 miljoen euro voor gezin De Raedt

Ann De Raedt. (Foto: RV)

Het gezin Frederica Verheyden en Gino De Raedt keert zich met hun holding Straco een dividend uit van 17 miljoen euro. Het echtpaar maakte fortuin met eerst de uitbouw en in 2020 de verkoop van de keten medische labo’s CMA-Medina. De opbrengst daarvan, goed voor meer dan 1 miljard euro, werd gedeeltelijk ondergebracht in Straco die nu als diversificatieholding wordt gebruikt. Het eigen vermogen van Straco is ondertussen opgelopen tot 1,5 miljard euro. De winst over 2022 liep op tot 103 miljoen euro. Eerder dit jaar heeft het echtpaar De Raedt-Verheyden hun vermogen van 1,6 miljard euro verankerd, in het voordeel van hun dochter Ann, in de Stichting Administratiekantoor (STAK) Ikigai. Het doel van de STAK Ikigai is ‘het bij elkaar houden van het familievermogen van de familie De Raedt-Verheyden over de generaties heen’ en ‘het verzekeren van zorgzaam en deskundig beheer van het vermogen dat aan de private stichting door certificering wordt toevertrouwd’.

Met Straco investeert de familie zowel in industriële bedrijven als in vastgoed. De vastgoedtak van Straco bezit onder meer winkelpanden in de Brusselse Waterloolaan, de Antwerpse Meir en de Gentse Veldstraat. Straco is ook eigenaar van de Gentse ontwikkelaar van luxevastgoed Odebrecht. Het vehikel heeft voorts een participatie in de Compagnie Het Zoute van de Knokse familie Lippens en kocht verder 35 procent in de Brusselse vastgoedontwikkelaar Downtown Development.Aan de industriële kant bouwde Gino De Raedt eerder al een klein vermogen op in de sector van de kunststofverwerking. Zo was hij aandeelhouder van het bedrijf DW Packaging dat plastiek bierkratten produceert en dat in 1995 werd verkocht aan een Britse groep. In 2015 werd dan bekend dat het echtpaar De Raedt-Verheyden de Britse groep Cedo heeft overgenomen. Cedo is Europees marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk gebruik. Cedo stelt 2.000 mensen te werk in 5 fabrieken waarvan één gevestigd is in Vietnam en 4 in Europa. In 2018 volgde de overname van de horticultuuractiviteiten van de noodlijdende groep Greenyard Foods. Het echtpaar legde daarvoor 120 miljoen euro op tafel. Nog datzelfde jaar namen ze een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin.

Superdividenden zijn niet vreemd aan het het gezin. In 2018 haalden ze 194 miljoen euro dividenden op bij hun medische labo’s voor dat die verkocht werden.