NIEUW – Familie Verheyden-De Raedt zet Incendin klaar voor verdere groei

(Foto: Incendin)

Met hun holding Straco heeft het echtpaar Frederica Verheyden en Gino De Raedt de nieuwe dochtervennootschap Incendin Group opgericht. Incendin is Europees marktleider in de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke innovatieve brandvertragende en brandwerende toepassingen in de bouw- en maakindustrie. Het bedrijf werd vorig jaar overgekocht door Straco. Met die holding herbelegt het echtpaar Verheyden-De Raedt het vermogen dat ze hebben opgebouwd in de sector van de biomedische labo’s. Dat vermogen bedraagt nu 1,6 miljard euro. Incendin werd ingebracht in de nieuwe structuur voor 69,6 miljoen euro. Bedoeling is dat de groep nu wordt uitgebouwd via internationale overnames en via eigen groei.

De toepassingen die Incendin ontwikkelt worden gebruikt bij de productie van houten panelen, textiel, draagbare brandblussers en gespecialiseerde blussystemen. Het bedrijf beschikt over een portfolio van zelf ontwikkelde hightech producten in een eigen R&D labo. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf een succesvol buy-and-build-trackrecord en werd daarbij een leidende chemische brandbeveiligingsgroep gecreëerd. Met een sterk management wil de groep doorgaan met het integreren van add-ons, het onderhouden van lokale kenniscentra en een gestroomlijnde organisatie. De laatst gepubliceerde balans van Incendin over 2021 toont een omzet van 64 miljoen euro met dochterbedrijven in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Israël.



In 2020 fusioneerden de medische labo’s die Frederica Verheyden uitbouwde met Straco met de Franse collega Biogroup. Tijdens twee jaar voor de fusie haalde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden op uit de Belgische labo’s. In 2022 bleek dat het echtpaar aan de verkoop van hun medische labo’s CMA-Medina een winst had overgehouden van 670 miljoen euro. Hun centrale holding Straco wordt sinds begin 2021 geleid door Erik Van Den Eynden, de voormalige CEO van ING België. Nicolas De Quinnemar, de echtgenoot van dochter Ann De Raedt, is een van de prominente leden van het Straco-team en voert het woord voor de discrete familie. Eerder dit jaar werd het familiaal vermogen verankerd, in het voordeel van de dochter Ann, in de Stichting Administratiekantoor (STAK) Ikigai.