NIEUW – Superdividend van 20 miljoen euro voor familie Stubbe

Lieven Stubbe. (Foto: RV)

De West-Vlaamse familie Stubbe, met standplaats in Zonnebeke nabij Ieper, keert met haar tabaksbedrijf een dividend uit van 20,8 miljoen euro. Dat geld komt terecht bij de familiale holding De Veldhoek die de drie operationele tabaksbedrijven van Lieven Stubbe en zijn echtgenote overkoepelt. Het vermogen van het echtpaar springt van 73 naar 101 miljoen euro, meteen goed voor een jump van de 282ste naar de 220ste plaats in onze ranglijst. Stubbe maakt geen groepscijfers bekend, maar hun bedrijf Stubbe Trading alleen al haalt een omzet van 101 miljoen euro, meteen goed om de grootste familiale tabaksverwerker te zijn in België. Stubbe produceert enkel roltabak. Ter vergelijking, in 2012 verkocht de familie Vandermarliere haar producent van roltabak Gryson aan Japan Tobacco voor 475 miljoen euro. Gryson stond toen voor een omzet van 130 miljoen euro.

Sinds de oprichting in 1943 wist Tabaksbedrijf Stubbe de jaarproductie uit te bouwen tot 2,3 miljoen kilogram in 2015. De fabrieksoppervlakte groeide daarbij van 3.000 m² in 1999 tot om en bij 20.000 m². Het gehele productieproces verloopt volledig geautomatiseerd en computergestuurd. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland en de Benelux waar vooral wordt gewerkt met het merk ‘The Turner’. Die naam is afkomstig van een Britse korporaal die in de eerste Wereldoorlog zijn leven op het spel zette om bij de West-Vlaamse smokkelaars roltabak te gaan kopen voor zijn manschappen in de loopgraven. Een mooi marketingverhaal voor een bedrijf dat is gevestigd op de kleigrond van Ieper. (Lees verder onder de foto)



Tabaksbedrijf Stubbe werd opgericht in 1943 door Maurice Stubbe, de vader van Frans Stubbe en de grootvader van huidig zaakvoerder Lieven Stubbe. Hij begon op dezelfde plaats waar nu nog steeds de fabriek staat, roltabak te produceren voor de lokale consument. Later kwamen daar sigaren en sigaretten bij. Tot Frans Stubbe in 1989 besliste enkel nog te focussen op roltabak. Elk producttype vereiste namelijk een eigen productieproces en dit bleef moeilijk te combineren. In 1992 deed met Lieven Stubbe de derde generatie zijn intrede in het bedrijf. Lieven werd in 2006 zaakvoerder. Op vandaag is Tabaksbedrijf Stubbe nog steeds 100% in handen van de familie Stubbe.