NIEUW – Superdividend van 35 miljoen dollar voor de familie Baudier

Caroline Baudier (Foto: LinkedIn)

De voorbije jaren waren de al dan niet spectaculaire kapitaalrondes bij jonge start up biotech bedrijven schering en inslag. Het bedrijf SMB Technology uit Marche-en-Famenne gedijt daarentegen in stilte maar daarom niet minder succesvol. De voorbije vijf jaar werkte het familiaal bedrijf, in handen van de familie Baudier, aan vier nieuwe geneesmiddelen voor longziektes. Over 2022 keert SMB Laboratoires een dividend uit van 25 miljoen euro. Dat dividend komt terecht bij de Luxemburgse holding Pharlyse die op haar beurt een dividend uitkeert aan de familie van 35 miljoen dollar. SMB is één van de laatste Belgische biotech labo’s dat in familiale handen is. Philippe Baudier nam in 1978 de leiding van het bedrijf over van zijn oom. Ondertussen is hij opgevolgd door zijn dochter Caroline. Philippe Baudier resideert momenteel aan de Marokkaanse kust. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Baudier op 210 miljoen euro, goed voor de 130ste plaats in onze ranglijst. 

Opgericht in 1953 in Brussel maakte SMB naam met geneesmiddelen zoals Afebryl, Dcure of Neogolaseptine. Het legde zich toe op de ontwikkeling van geneesmiddelen op het gebied van cardiologie, dermatologie, aandoeningen van de luchtwegen en pijnbestrijding. Daarbij neemt de galenische technologie een belangrijke plaats in. Die techniek bestaat uit het verbeteren van de effectiviteit van reeds bekende moleculen en het verminderen van hun bijwerkingen, dankzij de wijze van toediening van de stof. De in te nemen hoeveelheid wordt daarbij geoptimaliseerd waardoor bijwerkingen, zoals braken en spijsverteringsproblemen verminderen.



De voorbije 5 jaar ontwikkelde het bedrijf nieuwe producten voor longziektes. Daarbij werd 120 miljoen euro geïnvesteerd, 95 miljoen in klinische en toxicologische studies en 25 miljoen in machines en gebouwen. Twee onderzoeken hebben betrekking op chronische bronchitis, een op cystische fibrose en een op invasieve aspergillose. Inzake covid ontwikkelde het bedrijf een teharpie gebaseerd op vitamine D preparaten. Met de naam Galephar is het bedrijf ook aanwezig in de Verenigde Staten en Nederland. Ook in Marokko is er een vestiging.