NIEUW – Superdividend van 6 miljoen euro voor Willy Naessens

Willy Naessens met zijn echtgenote in 2018 op hun huwelijksdag. (Foto: Belga Images)

Het bedrijf Willy Naessens Industriebouw keert over 2020 een dividend uit van 6 miljoen euro. Het is voor het eerst dat de extraverte Oost-Vlaamse 82-jarige bouwheer en ondernemer Willy Naessens zichzelf dergelijk groot dividend uitkeert. Een en ander blijkt uit de (nu pas) neergelegde balans over 2020. De groep van Naessens omvat een veertigtal vennootschappen, goed voor 21 fabrieken. Samen zijn ze goed voor een omzet van 640 miljoen euro en meer dan 2.000 werknemers. Naessens groepeerde zijn belangen in de familiale holding Koutermolen, goed voor 256 miljoen euro. Hij werkte ondertussen ook een regeling uit voor de familiale opvolging van de aandelen door zijn zoon en zijn dochter.

De 82-jarige ondernemer is nog steeds voorzitter van zijn bedrijf. Verder zetelen ook CEO Dirk Deroose als bestuurder, goed voor een kleine 5 % van de aandelen, zijn echtgenote Marie-Jeanne, zijn zoon Sem, dochter Veerle en schoonzoon Filip Van Hautegem. Willy Naessens werkte ook een regeling uit voor de familiale opvolging. ‘Wat als na mij de ene wil verkopen en de andere niet?’ , zo vertelde hij aan het blad Trends. “Ik heb zelf de oplossing gegeven: de ander heeft altijd het recht van voorkoop, en wie wil verkopen, kan maximaal 1 procent per jaar van de hand doen. Diegene die verkoopt, kan met dat ene procent heel goed leven, en de andere kan dat betalen. De ene kan de andere dus niet doen bloeden. Ik vind dat een goed systeem. Ik kan het aanraden aan iedereen met een opvolgingsprobleem. Er is nog een voorwaarde: zolang ik leef, kan ik aandelen kopen, verkopen of verschuiven.”



In 2007 stapte Naessens in de vleesindustrie, als diversificatie voor zijn bouwactiviteiten. Die keuze bleek niet evident. Twee vleesverwerkende ateliers werden verlieslatend verkocht. De distributiebedrijven werden behouden. Ondertussen stapte de ondernemer ook in de horeca. Zo exploiteert hij een hotel in Frankrijk, een in Oudenaarde en een in Geraardsbergen. Daarnaast bezit hij nog vijf restaurants. Ook die horeca activiteit is geen financiële vetpot, zeker niet in tijden van corona. Samen met CEO Dirk Deroose richtte Naessens nu ook een investeringsvennootschap op, bedoeld voor investeringen in vastgoed.