NIEUW – Superdividend van 90 miljoen euro voor Antwerpse projectontwikkelaar Eric De Vocht

Eric De Vocht

De holding Inter Real Estate Trusty keert over 2020 een bruto dividend uit van 90 miljoen euro. Iret, zoals de afkorting luidt, is de overkoepelende holding van de Antwerpse projectontwikkelaar Eric De Vocht. De voorbije 10 jaar legde die een indrukwekkend parcours af dat hem gecumuleerd 158 miljoen euro aan bruto dividenden opleverde. De nu 77-jarige De Vocht lijkt te gaan waar niemand anders durft te gaan. Dit najaar verbaast hij vriend en vijand door in Antwerpen het “Botanic Sanctuary” te openen, een vijf sterren hotel in het centrum van de stad, goed voor 108 kamers en een oppervlakte van 20.000 m². Om het geheel in durf af te ronden, het complex zal maar liefst drie potentiële sterrenrestaurants omvatten naast 18 multifunctionele conferentiezalen. Top the bill wordt de nieuwe editie van het drie sterren restaurant Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens.

Tijdens de zeldzame gesprekken die De Vocht voert met journalisten heeft hij het doorgaans over zijn leeftijd, minder over zijn projecten. En nochtans zijn die er in overvloed. De ontwikkeling van het kantoorcomplex Evere Square in Zaventem, zijn aandeel in de ontwikkeling van Tour & Taxis in Brussel, de oplevering van Rive Gauche, een gemengd project van 115.000 m² in de Charleroise benedenstad, zijn aankoop van het Hilton Hotel op de Antwerpse Groenplaats en de ontwikkeling van Post X in Antwerpen met onder meer een gemengde stadscampus van 60.000 m². De twee laatstgenoemde projecten alleen al waren goed voor een winst van 125 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)Een restaurant zicht in het nieuwe hotelcomplex dat is gehuisvest in het 15de eeuwse gasthuis en klooster Elzenveld.

De inplanting van het Botanic Sanctuary Antwerp is gedurfd. De rendabiliteit van dergelijk hotel in Antwerpen is niet bewezen. Een luxehotel vergt veel personeel. Maar het trekt wel een nieuw soort toeristen aan in de havenstad. Veel Amerikanen en Aziaten zoeken naar dit soort luxe. En er is meer. Het project zorgt er bijvoorbeeld voor dat de artiesten die in het Sportpaleis optreden, nu ook in Antwerpen kunnen slapen. Tot hiertoe verbleven ze vooral in Brussel. Kapitaalkrachtige toeristen die voor de mode, design en diamant naar Antwerpen komen, kunnen nu ook in een luxehotel overnachten, zo klinkt het.

Voor wie tijd heeft, Botanic Sanctuary maakte een 8 minuten durende verhalende video waarin het zichzelf verkoopt.