Eric De Vocht [106]

Vermogen € 271 598 076
Gekend als Botanic Sanctuary
Activiteit Vastgoedpromotor
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 106


De naam van Eric De Vocht duikt voor het eerst op in de economische pers in 1995. De Vocht betaalt dan 140 miljoen frank voor de overname van het failliete metaalverwerkende bedrijf Chamebel. De Vocht doet dat in naam van twee vennootschappen. Eén daarvan, Belinvest, wordt gecontroleerd door de beursgenoteerde vastgoedgroep Cofinimmo. Enkele jaren later blijkt dat De Vocht 3 procent controleert van Cofinimmo, een percentage dat later stijgt tot meer dan 5%. De grote bekendheid voor De Vocht komt er in 2003 wanneer hij met een partner de promotor Robelco opricht. Die zal een opmerkelijke reeks projecten afwerken waaronder een serie kantoorgebouwen in de omgeving van de luchthaven van Zaventem. Meest bekende project is ongetwijfeld het Tour & Taxis-gebouw in Brussel dat Robelco samen met Ackermans & van Haaren renoveert en uitbouwt. Begin 2015 koopt die laatste het belang van 25 procent van De Vocht in de Tour & Taxis site over.

Architect De Vocht, die ondertussen in Zwitserland is gedomicilieerd, wordt omschreven als visionair. Zijn ontwikkeling rond Zaventem gebeurde op een moment dat niemand geloofde in de potentie van de regio. In 2018 legt het Amerikaanse vastgoedfonds CBRE Global Investors 300 miljoen euro op tafel voor de overname van het shoppingcenter Rive Gauche in Charleroi. Verkoper is de Antwerpse bouwpromotor Iret Development van Eric De Vocht. De Vocht zette Rive Gauche in 2015-2016 op poten samen met Samuel Engelstein. Het project werd uitgevoerd door de groep Willemen. Het winkelcentrum opende in maart 2017 de deuren.

Een jaar later finaliseert De Vocht met het project Post X één van de grootste vastgoedtransacties uit de geschiedenis van Antwerpen. Iret boekt dat jaar een netto winst van 57 miljoen euro. De oplevering en verkoop van 7 kantoortorens binnen het project Post X aan Berchem station was goed voor een éénmalige opbrengst van 24 miljoen euro. De Vocht finaliseerde zijn project Post X met de vastgoedpoot van AG Insurance. Die nam 9 vennootschappen over die eigenaar zijn van de 7 gebouwen van het nieuwe complex voor gemengd gebruik op het voormalige postsorteercentrum in Berchem. De kantoren situeren zich tussen de Antwerpse ring en de Singel, aan de oprit van de E19 richtring Brussel en recht tegenover het station van Berchem. De capaciteit is zo goed als volledig verhuurd. De nieuwe stadscampus omvat voor gemengd gebruik 61.000 m² kantoorruimte, 4.200 m² buurtwinkels, een fitnessruimte en een hotel uitgebaat door Park Inn by Radisson (142 kamers). Het heeft ook 1.000 plaatsen voor auto’s en evenveel voor fietsen.

Eerder al kocht De Vocht het Hilton Hotel op de Antwerpse Groenplaats over en ontwikkelde hij het vroegere Kievitplein achter het station in Antwerpen, een site die met de komst van het gebouw van DPG Media van Christian Van Thillo is omgedoopt tot het Mediaplein. In 2022 opende hij zijn vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary in het centrum van Antwerpen. Vijf historische gebouwen verenigd in één hotel met eveneens twee sterrenrestaurants Hertog Jan en Fine Fleur.