Familie Vanheede [109]

David Vanheede, CEO

Vermogen € 270 109 000
Gekend als Vanheede Environment Group
Activiteit Milieuverwerking en -beheer
Inplanting Geluwe
Tendens Stijgend
Huidige positie 109


Vanheede ging aan het einde van de jaren zestig van start met afvalvervoer in containers, annex uitbating van een stortplaats. Vandaag is Vanheede een geïntegreerd milieubedrijf met vier bedrijfstakken: logistiek (afvalophaling), diensten (advies, ophaling gevaarlijk en medisch afval), grondstoffen (die worden geproduceerd uit het afval) en hernieuwbare energie (vooral biomassa). Vanheede specialiseert zich verder in de ophaling en verwerking van afval bij overheden, intercommunales en gemeentes (goed voor 15 procent van de omzet) en bij bedrijven: zowel grote en middelgrote, industriële bedrijven als kleine zelfstandigen zoals bakkers, slagers en garagisten.

Ophalen en sorteren is goed voor de helft van de omzet. Daarvoor zet het bedrijf een kleine 400 van de 550 werknemers in. De dienstentak die verantwoordelijk is voor gevaarlijk en medisch afval, advies en grondreiniging, is met 25 werknemers goed voor zowat 10 procent van de omzet. Nog eens 15 procent wordt door de vijftig medewerkers van de tak grondstoffen geproduceerd. Het gaat om grondstoffen voor vooral de kunststof- en de glasnijverheid. Ten slotte is er de tak hernieuwbare energie. Die is gegroeid uit het beheer van de stortplaats. Daaruit haalt Vanheede gas, dat omgezet wordt in elektriciteit en warmte voor de naburige bedrijven. De 70 werknemers zijn goed voor een kwart van de omzet en bijna een derde van de winst.

Ten slotte beschikt de familie nog over Dacar, een familiale holding die eigenlijk de spaarpot is van de familie. In Dacar zit ook het metaalbouwbedrijf Espeel, ondertussen omgedoopt tot Motushapes. ‘Dacar investeert in vastgoed, metaal en landbouw. We treden daar meer op als financier. Milieu blijft onze speerpunt, maar eigenlijk is het een stuk spreiding van de risico’s. Ik slaap nu een stuk geruster’, zo zei David Vanheede ooit aan Trends.

In 2023 werd bekend dat Vanheede begin 2024 het eerste volledig geautomatiseerde logistiek centrum voor gevaarlijk en bijzonder afval in België wil opstarten. Die installatie komt in een nieuwe vestiging op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare Het gaat om een investering van 54 miljoen euro. Op de site in Rumbeke investeert het bedrijf dan weer 35 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe sorteerinstallatie voor gemengd bedrijfsrestafval. Vanheede maakt geen geconsolideerde cijfers bekend. In 2022 werd naar eigen zeggen 200 miljoen euro omzet gerealiseerd, goed voor een cash flow van 30 miljoen euro. De familie investeert ook onder meer in vastgoed met de holding Dacar. Die was in 2022 goed voor 63 miljoen euro maar moest daarbij wel 2,4 miljoen euro verlies afboeken op een vastgoedinvestering van 5 miljoen euro in Rusland.