Familie Mehta (Rosy Blue) [108]

Dilip Mehta (Foto: Belga)

Vermogen € 271 325 000
Gekend als Rosy Blue
Activiteit Diamanthandel
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 108


De Indische diamantair Dilip Mehta staat aan het hoofd van Rosy Blue, het grootste diamantbedrijf uit Antwerpen en wellicht ook een van de grootste wereldwijd. Rosy Blue heeft zijn hoofdkwartier in Antwerpen en stelt meer dan 10.000 mensen te werk in 14 landen. De Antwerpse diamantwereld kijkt terug op moeilijke jaren waarin de sector geplaagd werd door witwasschandalen en fiscale fraude. Maar de sector oogst gedeeltelijk wat ze zelf heeft gezaaid.

Jarenlang teerde de diamanthandel op het lakse gedoogbeleid van de overheid. Dat is nu als een boemerang naar de sector zelf teruggekeerd. Dilip Mehta probeert al zijn invloed aan te wenden om daarin verandering te brengen, maar hij kon niet verhinderen dat ook de naam Rosy Blue gevallen is wanneer enkele jaren terug een monsterfraude door het Antwerpse parket werd aangeklaagd. De zaak draaide rond het internationale koeriersbedrijf Monstrey Worldwide Services, dat nagenoeg een monopolie heeft in de diamantsector. Het organiseerde jarenlang vier fraudecircuits waar ook de Antwerpse diamantsector gretig gebruik van maakte. In totaal stuitte het parket op 355 gebruikers van een of meerdere circuits. De betichtingen aan het adres van de diamantairs en de organisatoren van de fraude zijn schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassing en criminele organisatie. Om dergelijke grootschalige fraudezaken in de toekomst te vermijden, besliste de regering-Michel I om een nieuw belastingsysteem in te voeren voor de diamantsector, waarbij de omzet van de diamantairs wordt belast en niet de winst.

Rosy Blue verhandelt zowel ruwe als geslepen diamant. Het was het eerste Antwerpse diamantbedrijf dat in 1999 overging tot de zogenaamde effectisering van zijn eigen handelsvorderingen. Uitstaande handelsvorderingen worden daarbij omgezet in verhandelbare financiële effecten. De operatie van Rosy Blue had betrekking op 100 miljoen dollar. Kortlopende financieringen zijn een van de grote problemen van de diamantsector.

Tien jaar later was Rosy Blue het eerste – en enige – diamantbedrijf dat een sociaal verantwoordelijkheidsrapport publiceerde. ‘Er is in landen zoals China of India geen sociale structuur. Wat als bij een van onze slijperijen een veertienjarige jongen, van wie de moeder weduwe is, werk vraagt? Als hij niet kan werken, is er niets te eten. Toch kan je je het niet permitteren om kinderarbeid in je fabrieken toe te laten. Rosy Blue doet veel aan liefdadigheid en we laten die jongen verder studeren. In Palampur, waar onze families vandaan komen, kan 98 procent van de jeugd lezen. Iedereen krijgt er onderwijs. Fouten zullen er nog zijn, maar het rapport bewijst dat het niet opzettelijk is’, zo zegt Rosy Blue-topman Amit Bhansali. Dat neemt niet weg dat het bedrijf in 2017 genoemd werd in de Panama Papers met banden naar offshore structuren.

Dilip Mehta werd in 2006 door de koningin de adelstand verheven. In 2012 trok hij zich terug uit Rosy Blue. In 2021 dook zijn naam op in de zogenaamde Pandora Papers. Zijn vermogen in 2017 zou 350 miljoen dollar hebben bedragen. Zelf zegt hij dat zijn offshore constructies dienen om de erfenis te regelen met zijn zoon Vishal.