NIEUW – Superjacht van 250 miljoen euro was thuis voor Belgische miljardairsvrouw Safia el Malqui

 Wanneer de superjacht Lady Moura met zijn 104 meter in 1990 te water werd gelaten, hoorde ze tot de top 10 van de grootste jachten ter wereld. Nu staat ze op de 28ste plaats. Maar de jacht blinkt uit door haar authentieke design en luxe. Ze staat nu te koop voor om en bij 250 miljoen euro. Dat de Lady Moura in dergelijk goede staat is, is het gevolg van het feit dat de jacht enkel werd gebruikt als privé verblijf. De geprivilegieerde gast daarbij was Safia el Malqui, tot voor kort de echtgenote van de Saoedische miljardair Nasser Ibrahim Al-Rashid. De Saoedische miljardair bestelde de superjacht met Monaco als thuishaven. De 45-jarige Safia el Malqui werd geboren in Brugge en groeide op in Waregem als dochter van een Algerijnse migrant die van start ging als metselaar. Nu is ze één van de belangrijkste high society vrouwen van Monaco.

Van de nu 79-jarige Nasser Ibrahim Al-Rashid is relatief weinig bekend buiten het feit dat hij afstudeerde als ingenieur aan de University of Texas, dat hij een fortuin van ettelijke miljarden beheert en dat hij alle publieke aandacht schuwt. Zijn eerste echtgenote, de Libanese Mouna Ayoub, schrijft in haar memoires dat haar huwelijk een gouden kooi was. “Ik werd overladen met mooie jurken en juwelen maar mocht in publiek enkel een zwart kleed en sluier dragen. Ik mocht niet met mannen praten, vriendinnen moesten eerst worden goedgekeurd door mijn echtgenoot, ik mocht niet aan sport doen of lachen in het openbaar.” Het mag dan ook niet verbazen dat Nasser poogde een publicatieverbod op te leggen aan de memoires van zijn ex.

In 1996 maakte de toen 57-jarige Nasser Al-Rashid kennis met de toen 22-jarige Safia el Malqui, de dochter van een arbeider met Algerijnse achtergrond die werkt aan de gemeente Zulte. Safia zelf groeide op in het naburige Waregem. Hoe en waar beiden elkaar leerden kennen is niet bekend. Wel dat ze zich in 1996 als echtpaar in Monaco vestigden. Nasser Ibrahim Al-Rashid had blijkbaar iets geleerd uit zijn eerste huwelijk. Want de jonge Safia el Malqui kon zich in Monaco ontpoppen tot één van de meest invloedrijke jet set vrouwen. Ze werd ambassadrice van verschillende mecenaat stichtingen. Maar vooral van CREM, Le Club des Résidents Etrangers de Monaco, één van de exclusieve clubs die vermogende nieuwe inwoners van Monaco in contact brengt met prins Albert. (lees verder onder de foto)

Safia el Malqui zal meer dan 20 jaar gehuwd zijn met Nasser. In die tijd investeert ze ook miljoenen euro in kunst. In 2010 opent ze in Monaco haar eigen galerij SEM Art. Ze wordt een graag geziene gast op alle belangrijke kunsttentoonstellingen en -veilingen. Ondertussen verblijft ze regelmatig op de Lady Moura die hoofdzakelijk vaart tussen Monaco en Marbella. De jacht is gebouwd met één de krachtigste motoren van zijn tijd maar zal nooit op volle capaciteit varen. Ze wordt gebruikt als een domicilie, niet als een luxe stunt. In 2007 loopt ze wel averij op wanneer ze strandt op de rotsen voor Cannes. Maar aan alles komt een eind. Aan het huwelijk met Nasser en ook aan het verblijf van Safia op de Lady Moura. (Lees verder onder de foto)

De eetzaal van Lady Moura

UPDATE – Safia el Malqui heeft 2 kinderen met Nasser Ibrahim Al-Rashid. Haar kunstgalerij in Monaco zou ondertussen opnieuw de deuren hebben gesloten. In 2012 zorgde ze er wel voor dat prins Albert van Monaco een bezoek bracht aan het kasteel en de atelier van de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye. Hans van Doornmalen, jachtmakelaar in Monaco voor Edmiston Brokerage, meldt dat de vraagprijs voor Lady Moura 140 miljoen euro is. Het bedrag van 250 miljoen euro noteerden wij bij Matthias Bosse, momenteel kapitein van de jacht.