NIEUW – VASTGOED – Afrojack haakt af als koper van Kalmthouts landgoed Markgraaf

Zegt de naam Afrojack u iets? De multimiljonair Afrojack, in het gewone leven Nick van de Wall, is momenteel de best verdienende DJ op de Nederlandse dance scene. De voorbije weken negocieerde hij omtrent de mogelijke aankoop van het domein Markgraaf in Kalmthout. Dit domein van 60 hectare, nabij de Nederlandse grens, is in handen van de 77-jarige Nederlandse miljonair Jan Anton Rijsdijk. Die overweegt nu het landgoed op te splitsen. 50 hectare zou hij verkopen aan het Agentschap Natuur en Bos. Daardoor zou de Kalmthoutse heide op slag 50 hectare groter worden. Het kleinere landgoed kan dan meteen ook een stuk goedkoper in de markt worden gezet dan de oorspronkelijke vraagprijs van 18 miljoen euro. Afrojack, die in eigen land een robbertje uitvecht met de belastingdiensten, haakte echter af als mogelijke koper van wat momenteel misschien wel het duurste residentieel vastgoed is op de Belgische markt. De 32-jarige Afrojack werkt met de grootste namen in de house en dance muziek. Hij beheert ook zijn eigen platenlabel en productiehuis. Hij heeft een orderboekje dat hem wereldwijd naar alle grote podia leidt, ook naar Tomorrowland in Boom. Er is echter één probleem. De man heeft al zijn contracten en inkomsten verlegd naar het belastingvrije Cyprus. De Nederlandse Belastingdienst gaat er echter van uit dat hij hoofdzakelijk werkt vanuit zijn kantoren in het minder exotische Spijkenisse. Dat eindigde in een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende belastingfraude. Afgelopen jaar regende het navorderingsaanslagen op het kantoor van Van de Wall. Hij gaf de Belastingdienst daarom onlangs als zekerheid een hypotheekrecht van 4 miljoen euro op zijn landhuis in de gemeente Leersum. Op die manier kon hij uitstel van betaling krijgen voor een belastingschuld van miljoenen euro’s, die over de jaren 2012 tot en met 2016 was opgebouwd door de omstreden verhuizing naar Cyprus. Nu kijkt hij dus uit naar andere oorden. België en Dubai zouden op zijn prospectielijst staan. (Lees verder onder de foto)

De Markgraaf

Het domein Markgraaf behoort tot de duurste residenties die momenteel in België op de markt zijn. Op de website van Invest-HippoHomes, een makelaar gespecialiseerd in hippisch vastgoed, wordt het aangeprezen als “een origineel historisch kasteel uit 1851 op ruim zes hectare omgetoverd tot een ware hippische droom met twaalf slaapkamers, acht badkamers en drie keukens. Er zijn zeventien luxueuze stallen met alle nodige faciliteiten, een indoor en outdoor piste, gecombineerd met een multifunctionele ruimte”. (Lees verder onder de foto)

De binnenpiste

De Nederlandse selfmade havenondernemer Jan Rijsdijk zette het domein in 2004 en 2014 al in de markt, maar zonder resultaat. Rijsdijk is de zoon van een vrachtwagenchauffeur, ging maar tot zijn 14de naar school, werkte zich op als kranenbouwer in de Rotterdamse haven en verkocht in 1991 zijn bedrijf voor 3,6 miljard toenmalige Belgische frank. Later kocht hij het vervallen domein aan de rand van de Kalmthoutse Heide en investeerde 17 miljoen euro in de renovatie. Volgens de eigenaar raakte hij het domein aan de Kastanjedreef in het verleden niet kwijt omdat het té groot is. “Omdat er een heel stuk natuur bijhoort, komen er ook heel wat administratie en bos- en natuurbeheerplannen bij kijken. Voor de Bill Gatesen en Bruce Springsteens van deze wereld, die dochters hebben die in de internationale springsport actief zijn, is het op hippisch vlak dan weer niet gespecialiseerd genoeg.” ze zegt hij in de lokale editie van Gazet van Antwerpen. Om de verkoopkansen te verhogen, worden de gebouwen nu op zes hectare grond verkocht en zal de overige vijftig hectare waarschijnlijk aangekocht worden door het Agentschap Natuur en Bos om toe te voegen aan Grenspark Kalmthoutse Heide.