NIEUW – Vastgoedmakelaar Ignace Meuwissen sluit megadeal in Londen (en stapt uit de sector)

Ignace Meuwissen

De uit Vlaanderen afkomstige vastgoedmakelaar Ignace Meuwissen heeft afgelopen week zijn exclusiviteitscontract om 20 woningen in de betere Londense buitenwijken te verkopen, doorverkocht aan één van de grootste vastgoedmakelaarsgroepen in de wereld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen pond. Meuwissen kwam in het nieuws nadat bekend werd dat hij voor 15 tot 20 Russische en Oost-Europese oligarchen vanuit Londen een nieuwe vestigingsplaats moest zoeken in de Benelux. In het verlengde daarvan haalde hij de opdracht binnen om de Londense woningen van de oligarchen naar de markt te brengen.

De totale initële waarde van het contract werd geschat op een verkoopwaarde van 1 miljard pond, gebaseerd op een analyse van Knight Franck, een van de gerenommeerste vastgoedkantoren in de financiële Londense City. Meuwissen, gekend voor zijn harde uitspraken en kennis van de markt, waardeert de globale waarde van de woningen echter op 500 miljoen, rekening houdende met het feit dat Londen niet meer “hot” is en de het Oost-Europees cliënteel na de Brexit veiliger oorden verkiest.Meuwissen had de deal ondertekend met een Amerikaanse zakenbank op basis van een consortium contract aan 6% vergoeding waarvan 4,5 % als successfee, wat hoger ligt dan de courante vergoedingen in Londen. Op de transactie verdient hij 1,5% niet terug betaalbaar honorarium dat betaald moet worden over de maximale looptijd van 2 jaren, met een toeziend oog op de transacties in naam van zijn cliënteel. De nieuwe contractant behoudt 4,5% succes fee. Om de druk op eventuele complicaties naar vertrouwelijkheid toe werd het contract gesloten buiten Europa onder begeleiding van het advocatenkantoor Clifford Chance.

Volgens goed ingelichte bronnen zal Meuwissen zijn activiteiten op termijn stopzetten, omdat hij zich in een zakelijk rollercaster bevindt waar hij nooit zelf heeft voor gekozen. In de toekomst wilt hij zich als discreet adviseur profileren. Daarnaast werkt hij aan de uitbouw van Property4East, een soort digitaal advertentieplatform waar vraag en aanbod van vastgoedmakelaars en eigenaars van de Oost-Europese markt bij elkaar worden gebracht. Property4East is een partnership tussen Meuwissen en Mohammad Zahoor, een oligarch uit Oekraïne, in samenwerking met Forbes.