NIEUW – Vastgoedplannen Spa Francorchamps worden in de steigers gezet

De Luxemburgse holding Quadrature 7 heeft haar nieuw Belgisch vastgoedbedrijf Race World Holding opgezet. Quadrature 7 is in handen van de familie Schmetz. De projectontwikkelaar is eigenaar van belangrijke gronden die aanleunen tegen het circuit van Francorchamps. De plannen om de terreinen te ontwikkelen zijn al enkele jaren oud en omvatten onder meer 100 tot 200 wooneenheden. Het Waals gewest heeft ondertussen nog eens 7,5 miljoen euro verliezen van de organisatie van de Formule 1 wedstrijden op het circuit weg geboekt via verse kapitaalinbreng.



Het was de Waalse socialistische politicus Jean-Louis Marcourt die voor het eerst met de plannen naar voor kwam om de site rond het circuit van Francorchamps te ontwikkelen. We schrijven dan 2013. Maar dat stuitte al snel op lokaal politiek verzet. In 2016 werd dan weer gesteld dat er groen licht was voor een project dat er de komende vijf jaar zou komen. De eerste vergunningen werden aangevraagd. Dat project omvat onder meer de bouw van een aantal residentiële wooneenheden, Verder is er sprake van een golfterrein, een centrum voor oldtimers en een opleidingscentrum. Projectontwikkelaar Michaël Schmetz is zelf een gewezen racepiloot.

Ondertussen heeft het Waals gewest 7,5 miljoen euro vers kapitaal gepompt in de vennootschap Spa Grand Prix die de jaarlijkse formule 1 race organiseert. Die is al jaren verlieslatend. De huidige kapitaalinbreng moet het openstaand verlies weg boeken. Dit jaar heeft Spa ook af te rekenen met het feit dat ook het circuit van Zandvoort terug actief is. Veel bezoekers in Spa zijn Nederlanders die hun landengenoot Max Verstappen aan het werk willen zien. Dat kunnen ze nu dus ook doen in eigen land. In België zelf is formule 1 opmerkelijk genoeg weinig populair, ook al omdat Belgische succespiloten op het circuit ontbreken. Eind deze maand vindt de nieuwe F1 wedstrijd in Francorchamps plaats.