NIEUW – Vectis en Luc Ost pompen 14 miljoen euro in Building Technology

Luc Ost (Foto: LinkedIn)

De Belgische durfinvesteerder Vectis en de ondernemer Luc Ost hebben samen de nieuwe holding Building Technology opgericht. Ost brengt 7 miljoen euro in, Vectis 6,9 miljoen. Ost is eigenaar van de energiespecialist ETI en controleert 50 % van het elektrotechnisch installatiebedrijf Siegers Technics. De nieuwe holding wordt uitgebouwd als spil in de consolidatiebeweging in de bouwsector. Daarbij wordt ook de airco specialist Clima & Partners overgenomen. Vectis werd in 2016 aandeelhouder van laatstgenoemd bedrijf. Nu verlaat Clima oprichter Olaf Reijntjens het kapitaal van de nieuwe groep. Dat gaat gepaard met een kapitaalverlaging bij Clima & Partners van 5,8 miljoen euro.

Alle betrokken bedrijven situeren zich regionaal in Antwerpen en Turnhout. Met de integratie van ETI, Siegers Technics, ETI Partner en Clima & Partners is Building Technology actief in de installatie van totale gebouwtechnieken waaronder elektriciteit, domotica, beveiliging, verwarming, koeling en ventilatie (HVAC), sanitair, zonne-energie en milieu vernieuwende technieken. Binnen haar domein van multitechnieken is ze daarme een middelgrote groep, goed voor een omzet van om en bij 45 miljoen euro en 225 werknemers.



Voor Vectis Private Equity loopt de investering over haar vierde fonds. Dat werd begin dit jaar opgezet en is met 80 miljoen euro bijna dubbel zo groot als het vorige. Het geld komt van een aantal vermogende families en institutionele investeerders, waaronder PMV, VDK Bank en BNP Paribas Fortis Private Equity. Het is de bedoeling met Building Technology verdere overnamemogelijkheden te zoeken. “We stellen vast dat onze klanten evolueren naar een ‘one stop shop’ voor de investering in technieken.” zegt Luc Ost. “Onze klanten stuwen ons vooruit om te groeien en een meer volledige service op maat te leveren. Om dit groeiverhaal verder waar te kunnen maken heb ik ervoor geopteerd om met Vectis een externe partner aan boord te halen die onze groep kan begeleiden in dit traject van expansie zowel organisch als via overnames en professionalisering.” Het is de tweede deal van Vectis in korte tijd. Eind vorig jaar kwam het fonds in het nieuws door samen met Ivan De Witte de rekruteringsspecialist Hudson te verkopen aan Randstad.