Vectis verenigt bijna 100 Rijke Belgen

Walter Beyen
Walter Beyen

Risicokapitaal specialist Vectis Partners heeft samen met ARKimedes-Fonds II van de Vlaamse regering Vectis Private Equity III Arkiv opgericht. Daarbij zijn net geen honderd vermogende Belgen ingestapt die risicokapitaal aanbrengen. Voor elke euro die het ARKimedes-Fonds aanbrengt moet twee euro worden geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn in Vlaanderen. Vectis Private Equity III Arkiv beschikt over een kapitaal van 45 miljoen euro waarvan nu 25 procent werd volgestort.



Onder de participanten van het nieuwe fonds vinden we onder meer de families Slee, Vanhalst, Billiet, Maselis en Destrooper, naast VDK Spaarbank en Crelan. Vectis zoekt Vlaamse bedrijven waarin een minderheidsparticipatie kan worden genomen. “Dat kan gaan tot bijna 50 procent, zegt Vectis partner Walter Beyen in een korte toelichting, we willen in elk geval dat de eigenaars of het management een stevig pakket aandelen behouden en zo betrokken blijven bij het bedrijf.”

Voor Vectis gaat het om het vierde fonds dat wordt opgericht. De drie vorige fondsen zijn samen goed voor 35 miljoen aan investeringen. Recent onderschreef Vectis een kapitaalsverhoging in de Antwerpse filmdistributeur “The Searchers”. Dit bedrijf focust zich voornamelijk op Engelstalige films met een sterke cast en een uitgesproken commercieel bioscooppotentieel. The Searchers is actief in de Benelux en slaagde erin op korte termijn een internationale portfolio uit te bouwen, waarbij het partnership met Hollywood-studio STX Entertainment voor een belangrijke filmaanbod moet zorgen.