Familie Maselis – De Brabandere [352]

Patrick Maselis

Vermogen € 45 772 000
Gekend als Maselis en Poco Loco
Activiteit Voedingsproducent
Inplanting Roeselare
Tendens Stijgend
Huidige positie 352


De Groep Maselis is een typisch voorbeeld van hoe een tanend veevoederbedrijf reconverseert tot een wereldspeler op het vlak van voedingsproducten. Antoon Maselis huwde met een dochter van de veevoederproducenten Debaillie en stapte zo de sector binnen. De voorbije twee eeuwen groeide Maselis uit tot een belangrijke producent van granen en ‘gezonde voeding’. De Groep Maselis is een producent van voedingswaren en ingrediënten op basis van graan. Het bedrijf telt drie divisies: de nv Maselis voor de productie van ingrediënten voor de voedingsnijverheid; Poco Loco, producent van Mexicaanse voedingswaren (wraps, tortilla’s en chips); en Mulder Natural Food, producent van ontbijtgranen.

Poco Loco werd in 1994 opgericht door Patrick Maselis en Gerard Debrabandere. ‘De vraag overtrof alle verwachtingen. Het product was ook voor mij ideaal: voor volle honderd procent gelinkt aan maïs’, zegt Patrick Maselis. Poco Loco werd een groot succes en haalde in 2007 een omzet van 140 miljoen euro. In datzelfde jaar verkochten de twee stichters 75 procent van het bedrijf aan de Zweedse groep Santa Maria. Later kwam het bedrijf voor 100 procent in handen van de Finse groep Paulig.

Patrick Maselis houdt er een paar opmerkelijke hobby’s op na. Zo is hij als verwoed postzegelverzamelaar voorzitter van de Belgische Academie voor Filatelie. ‘Filatelie is veel meer dan gewoon het verzamelen van postzegels. Ik houd mij vooral bezig met het verhaal achter de zegel of de briefwisseling in het algemeen. Hoe die vaak de geschiedenis beïnvloed heeft, is niet te schatten’, zo zegt hij daarover. Verder verzamelt hij alles over Lado, de enclave in Zuid-Soedan die 12 jaar lang een concessie was van koning Leopold II. Vorig jaar organiseerde hij een heuse expeditie naar dat stukje woestijn.