NIEUW – Verkoop distributieketen levert familie Mestdagh dividend op van 78 miljoen euro

Eric Mestdagh, de vroegere CEO van de winkelketen Carrefour Market. (Foto: Belga Images)

De Waalse familie Mestdagh incasseert over 2022 een dividend van 78 miljoen euro via haar holding Fidagh. Die verkocht vorig jaar haar 87 winkels die werden gerund onder de naam Carrefour Market aan de Franse groep Intermarché. Op het niveau van de moedervennootschap leverde dat een minwaarde op van 211 miljoen euro maar die holding kon nog bogen op een overgedragen winst van 304 miljoen euro. Ultiem keert de familie dus nu een bruto dividend uit van 78 miljoen euro. Fidagh blijft over met een vermogen van 28 miljoen euro. De familie Mestdagh incasseerde eerder al een belangrijke meerwaarde van 67 miljoen euro op de verkoop van het Brusselse winkelcentrum Docks Bruxsel. In onze ranglijst behoudt de familie voorlopig haar vermogen van 159 miljoen euro.

De familie Mestdagh exploiteerde enerzijds 87 Carrefour Market winkels hoofdzakelijk in Wallonië, anderzijds is ze sterk actief in vastgoed. Dat laatste krijgt nu definitief alle aandacht. Per 1 januari 2023 gingen alle Mestdagh winkels over naar de Franse groep Intermarché. In 2021 werd daarop al een operationele minwaarde geboekt van 21 miljoen euro. De oorzaak daarvan was onder meer de 5 maanden winkelsluiting als gevolg van corona in dat jaar. Daarnaast zorgde de overstromingen voor 6 miljoen euro aan waterschade in Tilff, Waver en Trooz. Nu zijn de rekeningen dus afgewerkt en hebben die geresulteerd in een dividend van 78 miljoen euro.Enkele dagen terug nog besliste de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de overname van Mestdagh door Intermarché toe te staan. De operatie kreeg de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit, maar werd betwist door Carrefour België, dat van mening was dat 18 verkooppunten een reëel probleem vormden in termen van dominante positie. Carrefour vroeg daarom aan de BMA om haar beslissing op te schorten en de 18 winkels die als problematisch worden beschouwd te verkopen aan een andere keten. Maar die eis werd dus afgewezen. Als gevolg daarvan telt ITM, de moeder van Intermarché, nu 164 verkooppunten in ons land.

Eerder al profileerde de familie Mestdagh zich met het vastgoedbedrijf Equilis als ontwikkelaar van het winkelcentrum Docks Bruxsel in de Brusselse kanaalzone aan de Van Praetbrug. Dat project leverde een meerwaarde op van 67 miljoen euro.