NIEUW – Vermogen Koning Boudewijnstichting stijgt naar 1,32 miljard euro

Gedelegeerd bestuurder Brieuc Van Damme (links) naast zijn voorganger Luc Tayart de Borms. (Foto: KBS)

De Koning Boudewijnstichting (KBS) boekte vorig jaar een winst van 61 miljoen euro tegenover 55 miljoen het jaar daarvoor. Het eigen vermogen van de stichting stijgt door tot 1,321 miljard euro. Haar vermogensportefeuille stijgt van 1,19 naar 1,24 miljard euro. Op die portefeuille wordt wel een éénmalige minwaarde geboekt van 46 miljoen euro. Maar dat wordt ruim gecompenseerd door hogere inkomsten uit onder meer schenkingen, goed voor 173 miljoen euro (+ 46 miljoen), legaten, goed voor 75 miljoen euro (+ 17 miljoen) en subsidies die stegen van 13 naar 16 miljoen euro. Dat alles blijkt uit de zopas gepubliceerde jaarrekening. Die rekening leert ook dat de KBS haar participatie in de Nederlandse vennootschap Pluralis heeft afgebouwd van 32 naar 27 %. Pluralis is een initiatief van de Vlaamse groep Mediahuis en investeert in mediabedrijven in landen waar de persvrijheid in het gedrang komt. Concreet gaat het om Polen en Slovakije.

Pluralis is meteen ook atypisch voor de stichting. Het gaat immers om een commerciële vennootschap die werd opgericht onder impuls van Thomas Leysen, referentie aandeelhouder van de Vlaamse groep Mediahuis, bekend van De Standaard in België en in Nederland van De Telegraaf. Leysen was tot vorig jaar ook voorzitter van KBS. Die voorzittersstoel wordt nu bezet door Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank. Pluralis beschikt over een vermogen van 23 miljoen. Eén van de aandeelhouders van Pluralis is de Open Society Foundations van de Amerikaanse miljardair George Soros. “Soros bouwde een heel groot vermogen op, waarvan hij intussen 17 miljard euro aan maatschappelijke doelen schonk.”, zo zei Thomas Leysen daar vorig jaar over in een interview met de krant De Morgen. “Ik ontmoette hem één keer. Ik bewonder zijn inzet voor een open en democratische samenleving in Centraal-Europa. Dat wordt hem inderdaad niet door iedereen in dank afgenomen. Ons investeringsfonds Pluralis zal ons wellicht ook niet door iedereen in dank worden afgenomen. We investeerden in de Poolse uitgeverij Gremi Media. Zij geeft Rzeczpospolita uit, de belangrijkste conservatieve economische krant van Polen. Eerder investeerden we in Petit Press, de tweede grootste centrumlinkse uitgever van Slovakije. Zo willen we los van de politiek de vrije pers ondersteunen in Europese landen waar regeringen controle over de media proberen te krijgen. Voor alle duidelijkheid: we schenken geen geld, maar investeren.”



De jongste jaarrekening is de eerste die werd ondertekend door de 38-jarige Brieuc Van Damme. Die volgde begin vorig jaar Luc Tayart de Borms op als gedelegeerd bestuurder van de stichting. Van Damme was opeenvolgend adviseur van Open VLD minister Alexander De Croo (2011-2014) en adjunct-kabinetschef van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (2014-2017). Op het moment van zijn benoeming bij de KBS was hij actief op het kabinet van premier Alexander De Croo als corona adviseur en was hij directeur-generaal van de dienst Geneeskundige Verzorging van het Riziv.