UPDATE – NIEUW – Vincent Nolf blijft aan boord van Makro

Vincent Nolf (Foto: Belga Images)

De overnemers van de verlieslatende Belgische distributiegroep Makro-Metro hebben vier Belgische bestuurders van het bedrijf ontslag gegeven als bestuurder (zie update onderaan). Enkel Vincent Nolf, de CEO van de groep, blijft aan boord als bestuurder. Nolf moet dat wel doen via de nieuwe managementvennootschap Vinges die hij in mei van dit jaar heeft opgericht. Met de Duitse groep Metro als eigenaar werkte Nolf via de managementvennootschap Vinoco. Wolf Waschkuhn van Square One is benoemd tot nieuwe bestuurder. Alhoewel Nolf de groep doorheen zware verlieslatende jaren loodste, is het Waschkuhn die nu het heft in handen lijkt te nemen en ook onderhandelt met de vakbonden. Die laatste vrezen nog steeds de sluiting van de groep. Ondertussen blijkt dat de Duitse groep Metro 150 miljoen euro op tafel legde om verlost te raken van haar 17 verlieslatende Belgische vestigingen.

Die 150 miljoen euro, waarvan 41 miljoen in een laatste kapitaalverhoging voor Makro zoals wij bekend maakten, gaat naar de Duitser Wolf Waschkuhn. De vakbonden vrezen alvast een grote ontslagronde nu de Duitse groep Metro AG zijn Belgische dochter aan Waschkuhn verkocht heeft. Het cijfers van 150 miljoen euro komt van de Duitse krant Handelsblatt en werd bevestigd door Metro. De vroegere eigenaar Metro pompte sinds 2015 ruim 420 miljoen euro in haar verlieslatende Belgische dochter. In een eerste gesprek met de vakbonden zei de Duitse manager Waschkuhn: “Wij zien opportuniteiten die anderen niet zien.” Maar daarbij sloot hij een ontslagronde bij Makro niet uit. Ook opmerkelijk, Vincent Nolf werd opnieuw bestuurder van Makro voor maximum 2 jaar maar zijn mandaat kan op elk moment worden herroepen zonder opzegtermijn of vergoeding.UPDATE

In een reactie verduidelijkt Vincent Nolf dat de Raad van Bestuur is herschikt omdat in de nieuwe constellatie een beperkte Raad van Bestuur voldoende is. Vincent Nolf blijft aan als Bestuurder. De overige leden van de Raad van Bestuur zijn nog altijd aan boord in hun vroegere managementfuncties. Er is dus geen sprake van ontslag, aldus Vincent Nolf.

Dat was ook onze intentie, te melden dat de betrokken ontslag hebben gekregen als bestuurder, niet als manager. Onze excuses voor de verwarring.