NIEUW – Waalse regering pompt met FN Herstal 20 miljoen euro in start ups inzake veiligheidstechnologieën

 

Julien Compère, CEO van FN Herstal. (Foto: RV)

De Waalse regering heeft via haar investeringsbedrijf Wallonie Entreprendre (WE) samen met de wapenproducent FN Herstal-Browning de joint venture FNX Ventures opgericht. Dat investeringsfonds legt zich toe op veiligheidstechnologieën en krijgt een startkapitaal mee van 20 miljoen euro. FN Herstal is via Wallonie Entreprendre in handen van diezelfde Waalse regering. FNX Ventures moet jonge innovatieve bedrijven ondersteunen die actief zijn in de Benelux, Frankrijk en Duitsland in verschillende domeinen zoals cyberbeveiliging en nieuwe materialen voor zowel militair als burgerlijk gebruik. Het fonds neemt de positie in van minderheidsaandeelhouder. Investeringen kunnen oplopen tot maximum 2 miljoen euro per dossier.FNX Ventures kan als minderheidsaandeelhouder FNX zowel kapitaal aanbrengen als converteerbare leningen. Naar eigen zeggen positioneert het fonds zich als een belangrijke groeipartner voor bedrijven die op zoek zijn naar aanzienlijke expansie in hun vroege ontwikkelingsstadia. Met een initiële toezegging van ten minste 200.000 euro voor pre-seed (vroege commercialisatie) start-ups en tot 500.000 euro voor degenen in de meer gevorderde commercialisatiefase (seed), wil het fonds ongeveer twintig start-ups in de beginfase ondersteunen. Deze investeringen kunnen oplopen tot 2 miljoen euro per bedrijf, afhankelijk van hun ontwikkeling.

“Innovatie vormt de kern van het DNA van onze merken FN Herstal en Browning. Met FNX Ventures zetten we onze diversificatiestrategie voort door ondernemers te steunen die anticiperen op de uitdagingen van morgen op het gebied van cyberbeveiliging, elektronica en bescherming van infrastructuur. Naast het bieden van financiële steun, willen we hen integreren in ons ecosysteem en hen laten profiteren van ons commerciële netwerk en onze R&D-, engineering- en industrialisatiecapaciteiten.” zo zegt Julien Compère, CEO van de wapenproducent Herstal Groep.

Met zijn producten FN, Browning, Winchester en Noptel is de Herstal Groep wereldleider in handvuurwapens. De Groep heeft zijn hoofdkantoor in Herstal en is eigendom van Wallonie Entreprendre zelf onder contraole van het Waals Gewest. Er werken 3.000 mensen via dochterondernemingen in België, de Verenigde Staten, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Finland.