Waalse wapenfabrikant FN wordt steeds meer Amerikaans

Het nieuwste micro pistool dat FN America op de Amerikaanse markt brengt. (Foto: FN America)

FN America, de Amerikaanse dochteronderneming van de Luikse wapenproducent FN Herstal, gaat een tweede Amerikaanse productiefaciliteit uitbouwen. De fabriek van meer dan 100.000 vierkante meter komt in Pickens County, South Carolina. Het project staat voor een investering van 33 miljoen dollar, of om en bij 30 miljoen euro, en is goed voor 176 nieuwe jobs. Met de nieuwe fabriek speelt het bedrijf in op haar commercieel succes in de VS. In 2021 was de Amerikaanse en Canadese markt goed voor een omzet van 489 miljoen euro tegenover 165 miljoen euro in Europa, 29,9 miljoen euro in België en 110 miljoen euro in de rest van de wereld. FN Herstal is volledig in handen van de Waalse overheid. De beslissing komt er op een moment dat het stijgend aantal wapen gerelateerde incidenten mee inzet is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

FN heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt en de vraag naar onze producten blijft toenemen in alle marktsegmenten die we bedienen.”, zo zegt Mark Cherpes, President en CEO van FN America. “Onze nieuwe faciliteit in Liberty, South Carolina stelt ons in staat om onze productiemogelijkheden uit te breiden en ons hoogopgeleide personeelsbestand uit te breiden om aan die nieuwe vraag te voldoen.” FN beschikt al meer dan 40 jaar over een productiefaciliteit in Richland County, South Carolina, waar het meer dan 1 miljoen handvuurwapens heeft geproduceerd in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie. In 1981 ging het ook van start met de productie van het M240 medium machinegeweer, een variant van de FN MAG-58, in opdracht van het Amerikaanse leger. Momenteel heeft FN America meer dan 600 mensen in dienst. Het bedrijf levert ook de FN 509-pistolen die onder meer worden gebruikt door de politie van Los Angeles. De overkoepelende Herstal Group is ook eigenaar van Browning en Winchester, merken die staan voor sport- en jachtwapens.In de VS houdt ondertussen de discussie aan over de vrije verkoop van vuurwapens. In 2021, het meest recente jaar waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn, stierven volgens officiële cijfers 48.830 mensen aan verwondingen door wapens in de VS. Hoewel ze doorgaans minder publieke aandacht krijgen dan moorden die verband houden met vuurwapens, zijn zelfmoorden al lang verantwoordelijk voor de meerderheid van de Amerikaanse doden door vuurwapens. In 2021 was 54% van alle sterfgevallen door wapens in de VS het gevolg van zelfmoord (26.328), terwijl 43% moord was (20.958). De overige doden door vuurwapens dat jaar waren een ongeluk (549), hadden te maken met wetshandhaving (537) of hadden een onbekende oorzaak (458).

De Luikse wapenfabrikant is een bedrijf waar de vakbond FGTB zeer sterk staat. De vakbond strijdt er onder meer met de Waalse socialistische PS en de liberale MR om de macht. Daarbij wordt ook de druk van de steeds populairdere communistische FGTB steeds groter. De wapenproducent wordt geleid door Julien Compère, de man die daarvoor CEO was van het Luikse universitaire ziekenhuis.