De politieke malaise bij de Luikse wapenfabrikant FN Herstal lijkt compleet te zijn. Oorzaak van de huidige moeilijkheden is de ontdekking dat een inkoopverantwoordelijke jarenlang via een systeem van valse facturen 15 miljoen euro heeft ontvreemd van het bedrijf. De man in kwestie is ondertussen met de noorderzon verdwenen. Ondertussen worden de politieke messen gewet in Luik. Het Waalse gewest, 100% eigenaar van de wapenfabrikant, vroeg vriendelijk aan drie bestuurders om ontslag te nemen. Het ging dan om ex-CEO Philippe Claessens, voorzitter Jean-Sébastien Belle en Laurent Levaux. Belle is benoemd met steun van de Waalse socialisten van de PS, Levaux wordt met steun van liberaal boegbeeld Didier Reynders strategisch in de belangrijkste Waalse bedrijven geplaatst. Levaux weigert nu op te stappen bij FN maar zijn ontslag werd wel officieel betekend. Het dossier staat symbool van het door politiek verziekte ondernemingslandschap in Wallonië.
‘Er is geen sprake van dat ik ontslag neem. Dat zou een schandaal zijn en het zou mijn reputatie en die van mijn bedrijf schaden’, zegt Levaux aan de krant L’Echo. Levaux staat sinds 2017 aan het hoofd van het auditcomité als opvolger van Pierre Meyers. Die laatste stapte naar eigen zeggen op nadat hij het gebrek aan interne controle binnen het bedrijf poogde recht te trekken. Iets wat hem dus niet lukte. Levaux zegt nu dat de blootgelegde fraude volledig onder de verantwoordelijkheid valt van de toenmalige bestuurders.
FN Herstal blijft een merkwaardig bedrijf, al was het maar omdat net nu wordt geleid door Julien Compere die tot oktober 2021 aan het hoofd stond van het universitair ziekenhuis van Luik. Blijkbaar stelt niemand zich daar vragen bij, een man die zich 8 jaar succesvol inzet in de geneeskunde en verzorgingssector die nu baas wordt van een fabriek waar handwapens en militaire wapens worden gemaakt. Compere is een vertrouwensfiguur van de PS, de Waalse socialisten. Samen met de socialistische vakbond FGTB controleren zij al decennia lang het Luikse wapenbedrijf. Het gebrek aan interne controle is dus verankerd in de gepolitiseerde structuur van het bedrijf. Daarmee lijkt FN Herstal symbool te staan voor het ondernemingsbeleid in Wallonië dat overschaduwd wordt door de elkaar beconcurrerende politieke partijen, in casu de socialistische PS en de liberale MR.
Zo is Laurent Levaux voorzitter van de Waalse investeringsholding Sogepa. Een bedrijf dat voet aan de grond wil krijgen in Wallonië kan dat niet doen zonder Sogepa op één of andere manier te betrekken in hun kapitaal. Dat leidt onvermijdelijk tot belangenvermenging. Zo was Laurent Levaux onafhankelijk bestuurder bij de beursgenoteerde constructeur van koeltorens Hamon. Diezelfde Levaux moest als Sogepa-voorzitter dan weer mee beslissen over een steun via Sogepa van 100 miljoen euro aan het noodlijdende bedrijf. Die steun kwam er, maar te laat. Hamon ging failliet.
De Luikenaar Levaux maakte fortuin met ABX, de vroegere zwaar verlieslatende pakjesdochter van de NMBS. Levaux en de durfkapitaalgroep 3i namen ABX in 2006 voor 10 miljoen euro over van de NMBS. Twee jaar later verkochten ze het bedrijf voor 750 miljoen euro aan het Deense DSV. Daarna werd Levaux samen met 3i eigenaar van de afhandelaar Aviapartner.