Amerikaanse wapenverkoop houdt FN Herstal overeind

De Luikse wapenproducent FN Herstal boekte vorig jaar een groepswinst van 48 miljoen euro tegenover 40 miljoen in 2020. De omzet steeg van 753 naar 823 miljoen euro. Het belangrijkste deel van die omzet wordt gemaakt in de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat de groepscijfers diametraal staan tegenover de cijfers van het moederbedrijf in Luik. Dat incasseert een verlies van 15 miljoen euro op een omzet van 250 miljoen euro. Het Waalse gewest, eigenaar van de wapenfabrikant, ontvangt een dividend van 20 miljoen euro. Precies nu werd ook bekend dat verscheidene Belgische ngo’s een gerechtelijke procedure starten tegen de Luikse wapenfabrikant. Ze beschuldigen het bedrijf ervan wapens naar Saoedi-Arabië te hebben geëxporteerd op basis van licenties die zouden zijn ingetrokken door het Waalse Gewest of werden vernietigd door de Raad van State. Toeval of niet, ook nog vandaag publiceert Le Soir een interview met de nieuwe CEO van FN Herstal Julien Compere. Die zegt dat het bedrijf vorig jaar niets heeft geleverd aan Saoudi-Arabië.



FN Herstal blijft een merkwaardig bedrijf, al was het maar omdat net nu wordt geleid door Julien Compere die tot oktober vorig jaar aan het hoofd stond van het universitair ziekenhuis van Luik. Blijkbaar stelt niemand zich daar ethische vragen bij, een man die zich 8 jaar succesvol inzet in de geneeskunde en verzorgingssector die nu baas wordt van een fabriek waar handwapens en militaire wapens worden gemaakt. Compere is een vertrouwensfiguur van de PS, de Waalse socialisten. Samen met de socialistische vakbond FGTB controleren zij al decennia lang het Luikse wapenbedrijf.

In Le Soir krijgt Compere de vraag of hij extra moeilijkheden voorziet als wapenfabrikant nu er een oorlog is in Oekraïne. Het tegendeel blijkt waar te zijn. “Met conflict van hoge intensiteit op minder dan 1.500 kilometer van hier – de grenzen van Oekraïne liggen dichter bij Luik dan bij Rome – realiseren we ons dat er een strategisch belang is voor Europa en België om een industriële verdediging in al zijn componenten te hebben, zo zegt de CEO van FN Herstal. Dus, ja, we voelen dat er echt een verschil in perceptie is. Onze medeburgers beseffen dat er geen economische welvaart is zonder veiligheid en gezondheid. En om vrede en veiligheid te hebben, heb je strijdkrachten en uitrusting nodig.”

En dan zijn er de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor FN Herstal waar ook de verliescijfers voor Luiks worden goedgemaakt. De opeenvolgende dodelijke schietpartijen worden er telkens goedgepraat door de wapenlobby NRA. “FN is geen lid van de NRA, ondersteunt haar niet financieel en ondersteunt geen enkele politieke campagne van wie dan ook in de Verenigde Staten.” aldus Compere die verduidelijkt dat het bedrijf in de VS drie markten heeft: defensie als historische markt, de politie en de commerciële burgerlijke markt. “Op deze drie markten werken we samen met betrouwbare partners: defensie, erkende politiediensten… In de commerciële markt werken we via geautoriseerde dealers die ervoor zorgen dat wapens worden verkocht in overeenstemming met de wetgeving.” aldus Compere.