NIEUW – Willemen stapt in project van kabelbaan Namen

De Mechelse bouwgroep Willemen, in handen van de gelijknamige familie, is in het kapitaal gestapt van de nieuwe vennootschap Société Anonyme du Téléphérique de la Citadelle de Namur. Het onderschrijft 5 % of 25.000 euro van het nieuwe bedrijf dat een kabelbaan moet aanleggen tussen het centrum van Namen en de Citadel van de Waalse hoofdstad. De overige 95 % van het bedrijf is in handen van de Franse bedrijven Poma en Labellemontagne. De kabelbaan moest eigenlijk nu al operationeel zijn maar allerlei interventies hebben de aanleg er van jarenlang tegen gehouden.



Namen had jarenlang een kabelbaan die opliep naar de hooggelegen Citadel. Het was een toeristisch ankerpunt van de stad die aan de voet van de Ardennen ligt. De vernieuwing van die kabelbaan had echter heel wat voeten in de aarde. Er was politiek verzet en later ook publiek verzet. De inwoners van de stad vreesden met name geluidsoverlast door de installatie. De nieuwe plannen van het bedrijf zijn nu officieel goedgekeurd. Het startstation van de kabelbaan is meer discreet ingebouwd in het historische stadscentrum en de geluidsoverlast is beperkt.

De familie Willemen stapt in het project via haar Luikse dochter Franki, een specialist in onder meer de bouw van bruggen. Voor Willemen en Franki kan de kabelbaan een mooie referentie vormen. Toch kwam er al opnieuw kritiek op het project. De jaarlijkse onderhoudskost van de kabelbaan bedraagt 600.000 euro. Dat is veel geld, zo zegt de uitbater van de kabelbaan in Dinant. Die laatste is een private uitbater. In Namen wordt de onderhoudskost gedragen door de Waalse regering. Franki is voor 85 % in handen van Willemen en voor 15 % van het overheidsfonds Meusinvest.