NIEUW – Willy Naessens werkt zichzelf de Top 100 binnen van de Rijkste Belgen (en meteen ook uit zijn eigen bedrijf)

De 81-jarige Oost-Vlaamse ondernemer Willy Naessens heeft al zijn industriële belangen in de bouwsector en in de vleesindustrie samengebracht in de nieuwe patrimonium holding Koutermolen. Die inbreng is goed voor een waarde van 256 miljoen euro. De familie Naessens stijgt daarbij van plaats 138 naar plaats 84 in onze ranking. Meteen lijkt de familie, Willy Naessens heeft een zoon en een dochter, klaar te zijn voor de toekomst. De meerwaarden die worden gerealiseerd wanneer de groep wordt verkocht of wanneer er een externe aandeelhouder komt, blijven nu in de familie en zijn meteen ook geregeld inzake successie. Willy Naessens is de zoon van een molenaar. De familiale Koutermolen in Elsegem, deelgemeente van Wortegem, is al lang geleden afgebroken, maar Willy Naessens laat hem alvast in naam verder leven.



Koutermolen werd opgericht door de Nederlandse Stichting Administratiekantoor Familie Willy Naessens en door Dirk Deroose, CEO van de groep en operationele opvolger van Naessens die zelf voorzitter is. Naessens begon als molenaarszoon, later als kippenboer die overstapte naar veevoeders, dan stallen begon te bouwen en diversifieerde naar de aanleg van industriële gebouwen en zwembaden. Vandaag overkoepelt Willy Naessens Group 25 bedrijven, samen goed voor 1.350 werknemers en ruim 400 miljoen euro omzet. Drie vierden daarvan komt uit de bouwsector. De rest uit de vleesverwerkende industrie en de horeca. Naessens diversifieerde in die richting om de conjunctuurgevoeligheid van de bouw op te vangen. Maar die oefening vergde heel wat geld en energie en leverde niet direct de verwachte winstgevendheid op.

Willy Naessens zei eerder dat hij geen taboes heeft omtrent de toekomst bestemming van zijn groep. Die kan worden verkocht, er kan een industriële partner komen of een investeringsfonds. In 2017 zei hij wel dat hij de groep wellicht in 2020 zou verlaten.