NIEUW – Winstmachine familie Lhoist valt stil

Het ziet er naar uit dat de Luikse kalkfamilie Lhoist het dit jaar zal moeten doen zonder dividend uitgekeerd door hun kalk-multinational. De NV Lhoist Industrie sloot 2021 af met een verlies van 15 miljoen euro tegenover nog een winst van 156 miljoen euro in 2020. Het dividend van doorgaans om en bij 150 miljoen euro blijft uit. Dat betekent niet dat de familie Lhoist uitgeteld is. Enkele weken terug werd bekend dat de familie haar aandelen in het gelijknamige kalkproducerend bedrijf heeft verkocht aan de familie Berghmans. Die is aangetrouwd met de familie Lhoist. Overname bedragen zijn niet bekend. En deze week nog werd het echtpaar Charlotte Lhoist en André Querton verheven in de adelstand.De belangen van de familietakken Lhoist en Berghlans waren voor de transactie even groot. In de loop van 2020 verdwenen Martine Haegelsteen-Lhoist en Charlotte Querton-Lhoist uit de raad. Ze werden vervangen door Nicolas Lhoist en de onafhankelijke CMB bestuurder Marc Saverys. Beiden verdwenen eind december 2021 op hun beurt uit het bestuursorgaan. Er zitten daarmee voortaan geen Lhoist-telgen meer in de raad van bestuur, maar wel twee Berghmans-telgen: voorzitter Jean-Pierre Berghmans en zijn broer Vincent. De andere leden van de raad van bestuur zijn onafhankelijk. Het gaat om Annemiek Fentener van Vlissingen, gekend als één van de Nederlands rijkste families, die aan de basis lag van grote concerns als Akzo Nobel, CVC-voorzitter Latijns-America Jean-Marc Etlin, Solvay- en UCB-bestuurder Pierre Gurdjian, en Ex-ING CEO Michel Tilmant.

Lhoist legt zich behalve op kalk toe op dolomietkalk en andere mineralen. Ze worden gebruikt in producten voor dagelijks gebruik, van papier over glas en kraantjeswater tot tandpasta. De Waals-Brabantse groep, de wereldleider in haar branche, verkoopt haar producten in meer dan 80 landen, heeft ongeveer 100 vestigingen in meer dan 25 landen en geeft werk aan zo’n 6.400 werknemers.

Charlotte Lhoist werd deze week door de koning verheven in de adelstand. Zij is voormalig bestuurder van de Lhoist Groep, en zet zich al 20 jaar in op het vlak van de filantropie “door aanzienlijke financiële middelen vrij te maken voor caritatieve en sociale projecten”. Ook haar echtgenoot André Querton viel dezelfde eer te beurt. Na een diplomatieke carrière van 25 jaar was Querton de laatste 20 jaar actief in de uitgeverij, de media, en de filantropie.

De familie Lhoist diversifieert onedrtussen volop. Recent bleek dat Arthur, Nicolas en Jérôme Lhoist het kantorencomplex The Woods nabij het Zoniënwoud hebben gekocht van Immobel. Immobel meldde de verkoop eind juni, maar wilde toen niet kwijt aan welke familie het domein van 10.000 vierkante meter verkocht werd.

The Woods ligt in Hoeilaart, vlak bij het treinstation van Groenendaal. De locatie omvat een multifunctioneel werkcafé en gedeelde ruimtes voor ontspanning en vergaderingen. De nieuwe eigenaars willen in een deel van The Woods het hoofdkwartier van hun horeca- en evenementengroep onderbrengen. De broers zijn actief met de bedrijven People First (teambuildings en sportevenementen), Knokke Out (horeca en nachtleven) en Tero (twee biorestaurants).