NIEUW – WorxInvest betaalt 10 miljoen euro voor kwart van Van Erum schoolborden

                                                                           Gert Van Erum (Foto: RV)

De investeringsmaatschappij WorxInvest onderschrijft een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro in de i3 Group Holding. Daarmee verwerft het een minderheidsparticipatie van 25 % in wat bekend is als de groep Van Erum, een gespecialiseerd bedrijf uit Diest actief in onder meer digitale aanraakschermen, zeg maar schoolborden, en in handen is van Gert Van Erum. WorxInvest is de holding boven de hr-groep SD Worx. Voor WorxInvest gaat het om de eerste investering in ‘private equity’, investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het mikt daarbij op langetermijninvesteringen in de Benelux. WorxInvest investeert daarnaast in fondsen en vastgoed. Voor de komende twee tot drie jaar is daarvoor 300 miljoen euro beschikbaar. Ondertussen zoekt SD Worx ook nog zelf naar een financiële partner, een operatie die moet uitmonden in een beursintroductie. De hele hr-groep wordt daarbij gewaardeerd op 1 miljard euro.

In 1968, startte Robert Van Erum zijn eigen bedrijf voor de distributie van schoolborden van het Duitse bedrijf Weyel in België. In 1972 zette hij een eigen productielijn voor schoolborden op, de eerste stap in de opbouw van het merk ‘Vanerum’. Door de jaren heen werden er andere bedrijven overgenomen en de focus verschoof naar ontwerp en productie van inrichting van volledige klaslokalen, inclusief schoolmeubilair. In 1996 werd Robert’s zoon Gert Van Erum de nieuwe CEO van het bedrijf. In 2017 werd hij ook de enige aandeelhouder van het bedrijf nadat hij durfkapitalist Sofindev uitkocht. Hij integreerde technologische oplossingen zoals projectoren en interactieve whiteboards en legde hiermee de basis voor het interactieve klaslokaal zoals we het nu kennen. Uiteindelijk zou dit leiden tot de spin off ‘i3 Technologies’, met eigen ontworpen, ontwikkelde en geproduceerde hard- & software.



I3-Group haalt op vandaag 85 procent van de omzet uit het onderwijs en 15 procent uit bedrijven. Dat moet de komende jaren evolueren naar respectievelijk 60 en 40 procent. Het bedrijf mikt op een omzet van 75 miljoen euro in 2023 en telt meer dan 200 voltijdse werknemers. Er zijn verkoopkantoren in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en de VS. De groep bestaat uit drie divisies. I3-Technologies produceert interactieve aanraakschermen. Met het merk Vanerum worden enerzijds complete onderwijsinterieurs ontworpen en anderzijds whiteboards, flipcharts en klassieke schoolborden geproduceerd. De holding i3 keek eind 2021 aan tegen een overgedragen verlies van 4 miljoen euro maar wil de komende jaren winstgevend worden.