SD Worx: goed voor 1 miljard euro en 6 % kleine aandeelhouders

Filip Dierckx, voorzitter van SD Worx. (Foto: Belga Images)

Het moet één van de belangrijkste financiële operaties van dit jaar worden. De hr-groep SD Worx zoekt een minderheidsaandeelhouder die het bedrijf mee op weg zet naar een beursintroductie. SD Worx groeide als sociaal secretariaat en nam daarbij de proporties aan van een heuse multinational met een omzet van 1 miljard euro. Maar wie is nu eigenlijk eigenaar van dat bedrijf? In de financiële wandelgangen doen nogal wat geruchten de ronde over aandelentransacties van het management. Ultiem is de groep in handen van twee stichtingen die geen aandeelhouders hebben. De bestuurders van die stichtingen moeten het vermogen beheren conform de statutaire doelstellingen. In 2017 werd wel een plan gelanceerd waarbij het management certificaten kon opnemen van het bedrijf als incentive. 140 tot 150 managers deden dat ook. Vorig jaar kregen alle 6.000 werknemers de optie aandelen op te nemen. 1 op 4 werknemers ging daar op in. SD Worx stelt dat maximaal 6 % van de aandelen bij het personeel zitten. Die aandelen zijn niet vervreemdbaar. Bij een beursintroductie verandert dat echter.

SD Worx groeide uit het sociaal secretariaat van wat toen nog luisterde naar de naam Vlaams Economisch Verbond of afgekort VEV maar nu is gekend als Voka. De voorbije jaren vaarde de groep een agressieve koers, mee onder het beleid van voorzitter Filip Dierckx. Er werden negen buitenlandse concurrenten overgenomen. SD Worx wil doorgroeien op eigen kracht en zoekt daarom een minderheidsaandeelhouder die tot 25 % van het bedrijf kan opnemen. Daarna volgt normaal een beursintroductie. De hele groep staat dan voor een omzet van om en bij 1 miljard euro met 6.000 werknemers.



Als sociaal secretariaat was en is SD Worx wettelijk verplicht het statuut aan te nemen van een vzw. Doorheen de jaren legde de groep een ingewikkeld juridisch parcours af. Nu is de hele groep in handen van de private stichtingen SD en SD Patrimonium. Die stichtingen hebben geen aandeelhouders, wel bestuurders. En die moeten zich houden aan het maatschappelijk doel van de stichtingen. Voor SD is dat onder meer het stimuleren van de Belgische verankering van ondernemingen en het versterken van de kennis over hr management in België. Die Belgische verankering zoekt SD Worx in de eerste plaats bij zichzelf. “Wij willen liever eten dan gegeten worden.” zo zegt de woordvoerder.

Zijn er dan geen individuele aandeelhouders van SD Worx? Toch wel. 1.650 om precies te zijn. De 150 belangrijkste daarvan moeten we gaan zoeken in 2017 en 2018. 150 managers en directieleden gingen toen in op het voorstel om aandelen, vervat in certificaten, op te nemen aan gunstige voorwaarden. Die certificaten geven recht op economische waarde maar niet op stemrecht. Ze konden drie jaar lang niet worden verhandeld. Daarna kan enkel de groep ze terug opnemen en dat tegen een waarde die elke zes maand wordt vastgelegd. De aandeelhouder moet dan wel nog steeds te werk gesteld zijn binnen de groep. Precieze details over wie wat bezit, maakt het bedrijf niet bekend.