NIEUW – Yvan Vindevogel betaalde 17,5 miljoen Britse pond voor zeer rendabel Dr. Organic

 

Yvan Vindevogel met zijn gin Copperhead.

De West-Vlaamse durfinvesteerder Yvan Vindevogel heeft een zeer agressief 2021 achter de rug. De website van zijn Kortrijkse investeringsmaatschappij Damier vermeldt 8 nieuwe overnames van hoofdzakelijk verzorgingsproducten. Op zijn jaarrekening stijgen de financiële vaste activa van 83 naar 126 miljoen euro. Maar die groei is succesvol. Damier boekte vorig jaar een nettowinst van 47 miljoen euro tegenover 56 miljoen in 2020. Meest opvallend is de nieuwkomer NBTY 2015 Ltd. Deze vennootschap staat voor de Britse specialist in natuurlijke verzorgingsproducten Dr. Organic. Vindevogel legde vorig jaar 17,5 miljoen Britse pond op tafel om het bedrijf volledig over te nemen wat uitzonderlijk is want doorgaans werkt Vindevogel bij overnames samen met andere partners. Nog vorig jaar haalde Dr. Organic een winst van 24 miljoen Britse pond. In 2020 keerde het bedrijf een dividend uit van 14 miljoen Britse pond. Het vermogen van Vindevogel stijgt van 149 naar 189 miljoen euro, goed voor een sprong van de 161ste naar de 135ste plaats.



Yvan Vindevogel kocht het Britse bedrijf over van de Angelsaksische private-equityreuzen KKR en The Carlyle Group. De overname was een opportuniteit die voortvloeide uit de overname van The Bountiful Company door de Zwitserse gigant Nestlé. Die was bij die overname niet geïnteresseerd in Bountiful-dochter Dr. Organic. Daarvoor moest een oplossing worden gevonden. Vindevogel zag zijn kans schoon en bereikte snel een overeenkomst voor de aankoop van Dr. Organic. Het bedrijf uit Wales produceert lichaams-, haar- en tandverzorgingsproducten die zowel on-line als fysiek verkocht worden. Alle producten van Dr. Organic bevatten minstens 70 procent biologisch geteelde ingrediënten. Het bedrijf telt 80 medewerkers.

Dr. Organic is de eerste overname waarbij Damier 100 procent van de aandelen verwerft. Voor de andere overnames werkt Vindevogel telkens samen met partners binnen de groep Vision Healthcare die zich toelegt op de verkoop van cosmetica en voedingsproducten. In mei 2020 haalde Vindevogel de Amerikaanse groep Avista aan boord in het kapitaal van Vision Healthcare. Tot dan bezat de West-Vlaming bijna de helft van de aandelen (48%). De rest was in handen van het durffonds Creafund (15%), de familie De Clerck (10%) en andere families en particulieren (27%). Nu is Vision Healthcare voor de helft in handen van Avista en voor de andere helft bij de historische aandeelhouders (45%) en een 20-tal managers (5%). Vindevogel bezit de meerderheid van hun gezamenlijke vehikel. Hij consolideert die participatie binnen zijn holding Damier. Vision Healthcare werd bij de deal gewaardeerd op 305 miljoen euro. Los van de gezondheidssector is de investeerder eigenaar van het Kortrijkse Hotel Damier met de cocktailbar Sprezza en van het ginmerk Copperhead. Hij is daarnaast aandeelhouder van Zoute Grand Prix in Knokke en het party evenementenbedrijf The Ark. Nog opvallend bij Damier is lage schuldgraad van 9 miljoen euro. Over 2021 keerde de vennootschap een dividend uit van 6,6 miljoen euro tegenover 3,7 miljoen in 2020.