NIEUW – Zeebrugse ECS kan omzet fors optrekken tot 524 miljoen euro

(vlnr) Marc Lanckriet en Christine De Dijcker met in het midden CEO Philippe Mathieu en naast hem de kinderen Cédric en Alizée Lanckriet, allebei ook actief in het bedrijf. (Foto: ECS)

De logistieke groep ECS met hoofdzetel in Zeebrugge kon vorig jaar een omzet boeken van 524 miljoen euro tegenover 420 miljoen het jaar daarvoor. De nettowinst steeg van 2 naar 8 miljoen euro na betaling van 5 miljoen belastingen. ECS is volledig in handen van Christine De Dijcker en haar echtgenoot Marc Lanckriet. Vorig jaar kochten die de 50 % aandelen over die Kelly De Dijcker, zus van Christine, en haar echtgenoot Pieter Balcaen aanhielden in ECS. De ovenameprijs daarvoor bedroeg 108 miljoen euro. Het echtpaar Balcaen-De Dijcker startte daarop een eigen family office op onder de naam Malo Ventures. In twee bewegingen werd Malo Ventures voorzien van een kapitaal van 90 miljoen euro. ECS werkt ondertussen verder aan de opstart van een nieuw volautomatisch magazijn in Zeebrugge, goed voor een investering van 35 miljoen euro.

De zussen De Dijcker stonden samen aan het hoofd van ECS, het grootste familiale transportbedrijf van Zeebrugge, tot er een niet oplosbaar verschil van mening ontstond tussen beide zussen inzake de familiale toekomst van het bedrijf. Opmerkelijk genoeg kocht Christine haar zus Kelly uit terwijl het precies Christine was die eerder al afstand had genomen van het management van ECS. Maar nu ziet ze daar wel een toekomst in voor haar kinderen Cédric en Alizée. Ze financierde het ovenamebedrag van 108 miljoen euro onder meer via de Franse groep Cartesia. Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen structureerden hun vermogen daarop in de family office Malo Ventures die zich zal focussen op vastgoed en private equity.ECS groeide uit van een eenvoudig transportbedrijf tot een intermodale logistieke operator, geconcentreerd op Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de hoofdzetel in Zeebrugge wordt het VK bediend. Het filiaal in het Nederlandse Venlo richt zich naar Noord- en Oost-Europa. ECS beheert een vloot van 10.000 containers die zoveel mogelijk via de trein vervoerd worden. Over heel Europa gaat het om 70 miljoen spoorkilometers per jaar. Na de uitkoop van Kelly De Dijcker werd haar echtgenoot Pieter Balcaen als CEO van de groep opgevolgd door Philippe Mathieu.