NIEUW – Zussen Bracht scheiden belangen in beursgenoteerde Sipef

Priscilla Bracht

Baron Theo Bracht was tot 2013 voorzitter van de beursgenoteerde plantagegroep Sipef. In dat jaar droeg hij zijn participatie van 12 % in het bedrijf over aan zijn drie dochters: Priscilla, Theodora en Victoria. Die controleerden de participatie binnen de holding Cabra. Via afsplitsing zijn nu de nieuwe vennootschappen Cabra P, Cabra T en Cabra V opgericht. Ze behoren elk toe aan de respectievelijke zussen Priscilla, Theodora en Victoria. Elke nieuwe holding krijgt meteen 100.000 Sipef aandelen mee, of 0,92% van de plantagegroep. 9,42 % blijft bij Cabra zelf. De belangrijkste aandeelhouder van Sipef is de Antwerpse familie Ackermans & van Haaren, goed voor 34,6 %.

De 43-jarige Priscilla Bracht is sedert 2013 bestuurder van Sipef. Van de drie zussen is zij het meest betrokken bij het bedrijf. “Vier keer per jaar hebben mijn zussen en ik een formele vergadering om de raad van bestuur voor te bereiden. Maar ook informeel praten we veel over het bedrijf. Mijn zussen volgen het bedrijf minder nauw op dan ik vanuit de raad van bestuur. Door er veel over te praten willen we vermijden dat als er ooit een grote beslissing – een kapitaalverhoging bijvoorbeeld – moet worden genomen, ze uit de lucht vallen of er geen vertrouwen in hebben.” vertelde ze daarover. Ook met de nieuwe gesplitste structuur blijven de gemaakte aandeelhouders overeenkomsten van kracht.



Sipef is gespecialiseerd in agro-industriële activiteiten met de productie van palmolieproducten, ruwe palmolie, palmpitten, rubber, thee, bananen en bloemen. Het hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd in het kasteel Calesberg in Schoten, het patrimonium van de familie Bracht. De dochterondernemingen in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Ivoorkust hebben meer dan 21.000 mensen in dienst. De groep beheert meer dan 82.000 hectare plantages.

Het kasteel Calesberg in Schoten