Nieuwkomer: François Fornieri

Fornieri François
François Fornieri, links, bij de voorstelling van Mithra als co-sponsor van Club Brugge.

Op de beurs van Brussel heeft de koers van het farmaceutische bedrijf Mithra een dieptepunt bereikt van 9,6 euro. In juni van dit jaar werd Mithra naar de beurs gebracht tegen 12 euro per aandeel. Oprichter en grootaandeelhouder François Fornieri zag zijn vermogen daarmee met 25 miljoen euro achteruitgaan om nu te eindigen op net nog 100 miljoen euro. Ook voor de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf Marc Coucke is dat geen goed nieuws. Maar Fornieri ligt daar niet echt wakker van. Zijn bedrijf werkt aan de commercialisering van Estelle, een natuurlijke anticonceptiepil, en Donesta, een geneesmiddel dat inzetbaar is tegen de gevolgen van menopauze. Wanneer die op de markt kunnen worden gebracht, wat afhankelijk is van een wetenschappelijk testparcours, rinkelt de kassa. Maar dan mag zich wel geen accident de parcours voordoen.



Beursanalisten zijn zich er van bewust dat Mithra nog heel wat tijd en geld nodig heeft om haar doelstellingen te bereiken. De bank ING ziet de verkoop van Estelle pas eind 2019 van start gaan. In 2026 moet de verkoop op zijn hoogste peil zijn, goed voor een omzet van 1 miljard euro. Donesta volgt dan een jaar later. Winst moeten de aandeelhouders de komende jaren nog niet verwachten. Nieuwe studies voor Estelle en Donesta zijn pas voor volgend jaar aangekondigd. De financieringsnood voor Mithra van nu tot 2018 wordt geschat op 92 miljoen euro.

De halfjaarcijfers die eerder deze maand bekend werden gemaakt, bevestigen dit. Mithra kijkt aan tegen een verlies van 6,2 miljoen euro voor het eerste semester. Het bedrijf houdt wel nog 100 miljoen euro aan in cash reserves.