Nieuwkomer: Frank Vlayen en Waterland

Frank VlayenFrank Vlayen hoort zeker thuis op de lijst van de Rijkste Belgen, schreef de krant De Standaard in de zomer van vorig jaar. De Antwerpenaar Vlayen kwam op dat moment aan het hoofd te staan van het Nederlandse investeringsfonds Waterland. Vlayen bouwde Waterland in de tien jaar daarvoor uit tot één van de meest performante investeerders in Vlaanderen. Nu is hij CEO van de hele groep. Zijn managementvennootschap sprong vorig jaar van 22 naar 31 miljoen euro, meteen goed voor een plaats in onze ranglijst.



Wanneer Frank Vlayen in 2005 bij Waterland begon, beschikte het fonds slechts over 200 miljoen euro. Nu is de kapitaalbasis van Waterland gegroeid tot 4 miljard euro. Dat gebeurde in tien jaar tijd. Het partnership heeft ondertussen al 300 deelnemingen op zijn actief staan. Omdat Waterland als een partnership fungeert, hebben de fondsbeheerders zoals Vlayen recht op een aantrekkelijk deel van de winst. Vlayen ligt ook mee aan de basis van het zesde Waterland fonds dat 1,5 miljard euro ophaalde, ook bij Vlaamse investeerders zoals Marc Coucke en Filip Balcaen.

Omega Pharma is één zijn paradepaardjes. Waterland haalde de groep samen met CEO Marc Coucke begin 2012 van de beurs en verkocht het bedrijf een jaar later voor grof geld aan het Amerikaanse Perrigo. Waterland verdrievoudigde naar verluidt zijn oorspronkelijke inzet. Soms, bij uitzondering, gaat het ook fout zoals met Enfinity, het ten onder gegane zonnepanelenbedrijf. U leest hier het verhaal van Frank Vlayen.