NIEUWKOMER: Jackie Loomans verkoopt zijn spuitgietbedrijf voor 75 miljoen euro aan Ierse IPL Plastics

Jackie Loomans

De Ierse groep IPL Plastics legt 75 miljoen euro op tafel voor het Lommelse bedrijf Loomans Plastics. Dat bedrijf, in handen van Jackie Loomans, produceert kunststofonderdelen voor verpakkingen van voeding en cosmetica. Het bedrijf investeerde de voorbije jaren systematisch in productontwikkeling en innovatie. IPL Plastics introduceerde zichzelf vorig jaar op de aandelenbeurs van Toronto en haalde daarbij 126 miljoen euro op. De overname van Loomans moet de Ierse groep minder afhankelijk maken van de Amerikaanse markt. Jackie Loomans komt meteen onze ranglijst binnen met een vermogen van 85 miljoen euro.

De voorbije jaren realiseerde Loomans Group een omzetstijging van gemiddeld 15 procent per jaar. Loomans Plastics was in 2017 goed voor een omzet van 43 miljoen euro en een operationele cash flow van 9,4 miljoen euro. De kunststofonderdelen vinden hun weg voornamelijk naar de voedings- en cosmeticasector. Bedrijven als Friesland, Lindal, Heineken, Hochwald, Danone, Belgomilk en Ferrero zijn vaste afnemers. Loomans Matrijzen bedient dan weer de producenten van cosmetica- en voedingsverpakkingen. “Multinationals als Unilever en Nivea laten wereldwijd spuitbuskoppen en schroefdeksels produceren met onze mallen”, zegt Jackie Loomans. “Een groot deel daarvan vindt zijn weg naar spuitgieterijen in Latijns-Amerika.” Loomans ontwikkelt daarnaast ook mallen voor onder andere componenten in de automobielsector.



Boven beide bedrijven staat de holding Loomans Group, in handen van Jackie Loomans. Die keerde over 2017 een dividend uit van 11 miljoen euro.