Nog meer tegenwind voor familie Saverys bij Euronav

Ludovic Saverys (Foto: RV)

Het internationale stemadviesbureau ISS raadt de aandeelhouders van de Belgische olietankerrederij Euronav aan op de algemene vergadering volgende week tegen de benoeming van Saverys-bestuurders te stemmen op de algemene vergadering. De aandelen van Euronav worden verhandeld op Wall Street en op de Brusselse beurs. International Shareholder Services is een bedrijf dat institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen adviseert hoe ze moeten stemmen op een aandeelhoudersvergadering. De familie Saverys controleert momenteel 17,5 % van Euronav. Het stelt drie bestuurders voor die het benoemd wil zien door de algemene vergadering. Met die drie bestuurders hoopt de familie die Euronav ooit zelf oprichtte de fusie met het Noorse Frontline te torpederen. Die fusie moet leiden tot de grootste olietankerrederij ter wereld. Saverys wil Euronav daarentegen ombouwen tot een rederij gespecialiseerd in onder meer waterstof.

Euronav wil fuseren met haar concurrent Frontline die wordt gecontroleerd door de Noorse scheepsmagnaat John Fredriksen. De familie Saverys verzet zich daartegen. Ze wil de waterstofdivisie van hun scheepvaartgroep CMB onderbrengen in Euronav en de olietankervloot van Euronav geleidelijk heroriënteren naar meer milieuvriendelijkere brandstoffen als waterstof en ammoniak. Dat alles ontaardde in een aandelenrace waarbij ze haar belang in Euronav tot 17,5 procent optrok. Frederiksen van zijn kant controleert nu 12 % van de tankerrederij. Eén van de voorgestelde bestuurders is Ludovic Saverys, de broer van CMB-CEO Alexander Saverys, die eerder al bestuurder was bij Euronav. De andere voordrachten zijn Patrick De Brabandere, gewezen financieel directeur van de gastankerrederij Exmar van Nicolas Saverys en bestuurder bij CMB en CMB.Tech, en Bjarte Boe, tot voor kort bestuurder van CMB.Tech. Door drie bestuurders benoemd te krijgen hopen de Saverysen voldoende slagkracht te hebben om de fusie met Frontline te torpederen.



Om die drie bestuurders volgende week benoemd te krijgen heeft CMB 50 procent plus een stem van alle aanwezige aandeelhouders nodig. Op de vergadering wordt niet gestemd over de fusie met Frontline zelf. Dat gebeurt later op een bijzondere algemene vergadering.